Šport > Zimski športi
149 ogledov

Slovenci razočarali: "Pristop ni bil pravi"

martin čater Epa
Prva preizkušnja letošnjega svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo se ni izšla po slovenskih načrtih.

Od štirih Slovencev na startu moške tekme sta le dva končala v cilju brez odstopa, pa še ta dva sta bila daleč od uvrstitve v prvo petnajsterico, ki prinaša tudi pomembne točke za startno listo v svetovnem pokalu.

Preizkušnja se je začela s tremi odstopi po manj kot tridesetih sekundah, saj tekmovalci zaradi visokih hitrosti niso mogli ujeti vrat v drugem zavoju po skoku na progi Vrtoglavica (Vertigine). Avstrijec Vincent Kriechmayr je prikazal vožnjo dneva, ki mu je prinesla naslov prvaka. Za presenečenje sta poskrbela drugo in tretjeuvrščeni, Nemec z avstrijskim rojstnim listom Romed Baumann in Francoz Alexis Pinturault, ki sta za zlatom zaostala sedem oziroma 38 stotink sekunde.

Slovencem se načrti niso uresničili. Najboljši je bil Boštjan Kline na 24. mestu, njegov zaostanek je znašal 2,33 sekunde, Martin Čater se je s 25. mestom z zaostankom 2,49 sekunde uvrstil tik za Klinetom. Zaostanek 15. danes Američana Jareda Goldberga je znašal 1,44 sekunde.

Miha Hrobat je bil najhitrejši Slovenec, a zgolj do napake in odstopa. Nejc Naraločnik je na svetovnem prvenstvu nastopil prvič, tudi on ni uspel priti do cilja.

Boštjan Kline SP Šport Dva Slovenca odstopila, dva v zadnji tretjini uvrščenih

"Pogoji so bili v redu, sneg je bil dober, glede na zadnje vremenske pojave oziroma sneženje, dobro so se izkazali. Taktično sem se narobe lotil v zgornjem in srednjem delu, kar je definitivno vplivalo na čas. Poskusili bomo popraviti napake in iti naprej na smuk," je iz Cortine sporočil Kline, mladinski svetovni prvak v disciplini iz Crans Montane (2011).

Miha Hrobat, ki je naslov mladinskega svetovnega prvaka v superveleslalomu osvojil leta 2015 v Hafjellu, tudi ni bil zadovoljen: "Od starta sem se počutil kar v redu. Napadal sem progo. Žal mi potem tista kompresija na prvem skoku ni uspela, tako kot sem si zamislil. Nisem imel smeri in sem odstopil."

Martin Čater, ki je navdušil na začetku sezone z zmago na smuku v Val d'Iseru, se še ni izkopal iz rezultatske vrzeli, ki je sledila uspehu kariere: "Spodnji del je bil kar dober. Na vrhu pa je bilo enostavno premalo drzno in tudi preslabo smučanje. Nabral sem si velik zaostanek in nisem zadovoljen."

"Tekma je bila na začetku kar zanimiva, kot ste videli je bilo kar nekaj odstopov. Že na ogledu sem videl, da bo tam kar kočljivo. Malo sem bil skeptičen, če bo šlo tam vse na čisto in tekmovalno. Potem sem videl, da ta, ki je zmagal, da se je zgornjega dela lotil zelo dobro taktično in potem spustil v položni del," je Čater opisal, kako bi se moral lotiti preizkušnje.

Lara Gut-Behrami SP Šport Prva tekma le pod streho, dvojna zmaga za Švico

Nejc Naraločnik je po svojem debiju dejal: "Na startu sem morda čutil nekaj več nervoze, kot pa na ostalih tekmah, ker je bilo vse to le prvič. Zdi pa se mi, da sem se lotil korajžno, po moško, a mi v takih momentih morda primanjkuje izkušenj, ki pa jih bom v naslednjih letih pridobil na tak ali drugačen način."

Trener slovenske moške ekipe v hitrih disciplinah Grega Koštomaj, ki je Ilko Štuhec popeljal do dveh naslovov smukaške svetovne prvakinje, je bil razočaran: "Pristop ni bil pravi, niso napadli."

"Če analiziram samo po odsekih, je bilo že v zgornjem delu preveč spoštovanja. Jaz sem bil v spodnjem delu, kjer niso ustvarili nekih zaostankov, Kline je celo nekaj pridobil glede na Kriechmayrja. Sem razočaran in verjamem, da fantje tudi. Zdaj bo sledila še analiza in pogovor s fanti ter priprava na nedeljski smuk."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.