Šport > Zimski športi
217 ogledov

Še druga zmaga Norvežana, slovenski tabor z optimizmom naprej

Aleksander Aamodt Kilde Profimedia
Kildeju dvojček zmag v Beaver Creeku, Čater 22.

Aleksander Aamodt Kilde je zmagovalec drugega superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev. Norvežan je v dveh dneh osvojil dve zmagi, potem ko je v Beaver Creeku v ameriški zvezni državi Kolorado v soboto zmagal na smuku. Edini Slovenec Martin Čater je zasedel 22. mesto.

Kilde je ponovil dosežek rojaka Aksla Lunda Svindala, ki je takšen dvojček zmag v Beaver Creeku vknjižil leta 2008. To je njegova že četrta zmaga v Beaver Creeku, več jih imata na tem prizorišču le Avstrijec Hermann Maier in rojak Svindal, šest. Kilde je vpisal 16. zmago v svetovnem pokalu, osmo superveleslalomsko.

Na prvih dveh mestih sta bila tekmovalca, ki se v tej sezoni izmenjujeta na odru za zmagovalce. Švicar Marco Odermatt, ki je dobil uvodni moški superveleslalom v Lake Louisu, je na drugem mestu zaostal dve desetinki sekunde, tretje mesto je pripadlo Francozu Alexisu Pinturaultu, ki je bil desetinko počasnejši ter je po osmih letih znova na stopničkah na superveleslalomih v Beaver Creeku, kjer je bil leta 2014 prav tako tretji. Po dveh superveleslalomih sta na vrhu seštevka izenačena Kilde in Odermatt, ki si delita 180 točk.

Odermatt, ki je bil na vseh petih tekmah to sezono na stopničkah, je sicer pred tekmama v Val d'Iseru ohranil mesto vodilnega v skupnem seštevku s 420 točkami, Kilde na drugem mestu jih ima 40 manj.

Na uvodnih petih moških tekmah sezone 2022/23 sta bila sicer zgolj dva zmagovalca. Odermatt je zmagal na uvodnem veleslalomu v Söldnu, Kilde je nato slavil na smuku v Lake Louisu, na katerem je bil Odermatt tretji. Odermatt je zmagal na superveleslalomu v Lake Louisu pred Kildejem, ki je zmagal na obeh tekmah v Beaver Creeku, Odermatt pa je bil drugi.

Oba Slovenca sta imela slabše startno izhodišče. Čater je startal kot 39. ter se na še četrti tekmi po vrsti prebil med dobitnike točk, najvišje to sezono je sicer posegel z 20. mestom na superveleslalomu v Lake Louisu.

Martin Čater | Avtor: Profimedia Profimedia

"Še ena podobna uvrstitev. Očitno sem konstanten, a konstanten 'nekje vmes'. Sem sicer vsaj na boljši strani 'top 30'. Če pogledam celotno Ameriko, je bilo nekaj dobrih odsekov, nekaj dobrega smučanja, a v celoti malo slabše od želenega. Z rezultati sem tako deloma zadovoljen, saj očitno je prisotna hitrost, a si bo v določenih zavojih treba upati malce več. Optimističen sem za naprej, predvsem za Val Gardeno, ki mi ni nikoli šla, a se mi zdi, da imam trenutno boljšo hitrost in se veselim naslednjih tekem," je po koncu severnoameriške turneje za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Čater.

Miha Hrobat, ki je v soboto na smuku ostal brez uvrstitve med najboljših 30 in bi moral startati kot 54., danes ni nastopil. Zaradi posledic bolezni, ki ga je pestila v zadnjih dneh, ni šel na start.

Trener slovenskih smukačev Grega Koštomaj je prepričan, da bo moral Čater v prihodnje malenkost več tvegati za boljši rezultat: "Danes so imele zadnje številke prednost in dalo se je iztržiti več. A glede na bolezen je to povsem solidno. V Ameriki je na vseh tekmah vsaj eden tekmovalec prišel do točk. Ne bom rekel, da sem zadovoljen, a imam optimizem za nadaljevanje sezone."

Karavana se bo preselila v Evropo, kjer bosta konec prihodnjega tedna v Val d'Iseru na sporedu drugi moški veleslalom in prvi slalom. Žan Kranjec, ki je bil drugi na veleslalomu v Söldnu, bo lovil novo vrhunsko uvrstitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice