Šport > Zimski športi
508 ogledov

Shiffrinova prva, senzacija Novozelandke, slovo Švedinje

Mikaela Shiffrin Epa
Na vrhu znova ameriška smučarka.

Američanka Mikaela Shiffrin je vpisala najhitrejši čas prve vožnje zadnjega ženskega veleslaloma sezone svetovnega pokala v Soldeuu. Nemka Viktoria Rebensburg je na drugem mestu zaostajala 59 stotink sekunde, na tretjem mestu pa se je presenetljivo znašla Novozelandka Alice Robinson (+0,84), sicer mladinska svetovna prvakinja v disciplini. Meta Hrovat je bila 11. (+2,28).

Petra Vlhova, ki je pred tekmo za Shiffrinovo v veleslalomskem seštevku zaostajala za 97 točk in bi ob zmagi in odstopu Američanke še lahko osvojila mali kristalni globus, je bila po prvi vožnji četra (+0,97). 

Slovo kraljice drugih mest

Edina Slovenka na startu Hrovatova je startala kot deveta, čeprav je imela startno številko deset. Pred Hrovatovo je bila na startnem seznamu sicer Švedinja Frida Hansdotter, ki pa je nastopila po prvi petnajsterici. Po progi se je zapeljala oblečena v švedsko kmečko nošo, v roki pa je namesto palice držala košaro s švedskimi dobrotami, ki jih je delila ob progi in v ciljni areni med trenerje in gledalce. Hansdotterjeva, ki je lani v Pyeongchangu osvojila olimpijsko zlato kolajno v slalomu, je namreč nastopila na svoji zadnji tekmi v karieri.

mikaela shiffrin Slalom Šport Shiffrinova izenačil Stenmarka, Hrovatova odstopila

Triintridesetletnica je v svetovnem pokalu zbrala kar 38 uvrstitev na oder za zmagovalke, od tega je bilo 18 drugih mest, zaradi česar je bila znana tudi kot kraljica drugih mest. Niz drugih mest je prekinila na slalomu v Kranjski Gori, nadomestni lokaciji za odpadlo mariborsko preizkušnjo, kjer je zmagala na 50. Zlati lisici leta 2014. Na individualnih slalomskih preizkušnjah je štirikrat zmagala, po Kranjski Gori je slavila še dvakrat v Flachauu in Lienzu. Ima pa tudi dve ekipni zmagi.

Frida Hansdotter | Avtor: Epa Epa

S svetovnih prvenstev ima štiri kolajne, slalomsko srebro ter tri bronosta odličja, dva slalomska in ekipnega, manjka ji le zlato. Letos na SP v domačem Areju ni posegla po stopničkah. V svetovnem pokalu je debitirala leta 2004 v Söldnu. Leta 2016 je osvojila mali kristalni globus v slalomskem seštevku sezone svetovnega pokala 2015/16.

Odstop Hrovatove

Na drugi progi je Meta Hrovat, ki je imela velike težave z bolečinami v poškodovanem gležnju in je izpustila jutranje ogrevanje, odstopila, da prva vožnja ni bila le zgolj slučaj pa je pokazala 17-letna Novozelandka. Ta je prevzela vodstvo pred Vlhovo. Sledil je nastop Rebensburgerjeve, ki je bila na dobri poti do prvega mesta, a je nato v spodnjem delu proge storila veliko napako in v cilj prismučala šele kot četrta.

Na vrhu je bila le še serijska zmagovalka Shiffrinova. Ta je v drugo ohranila tri desetinke prednosti pred Robinsonovo in prišla do svoje 17. zmage v sezoni, že 60. v karieri.

Američanka je sezono še tretjič po vrsti končala na vrhu seštevka svetovnega pokala in tako osvojila tretji veliki kristalni globus, hkrati pa je sezono dominirala tudi v slalomu, za še šesti slalomski mali kristalni globus, in v superveleslalomu. Tudi v tej disciplini, tako kot v veleslalomu, je prvič v karieri osvojila mali kristalni globus.

Alice Robinson | Avtor: Epa Epa
Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice