Šport > Zimski športi
1336 ogledov

Slovenska eskadrilja odlična, štirje med šest, Zajc s kolajno

Timi Zajc Profimedia
Timi Zajc si je z zadnjim poletom priboril srebrno kolajno. Tudi ostala trojica Slovencev izjemna.

Po prvem dnevu svetovnega prvenstva v poletih so bili v Vikersundu štirje Slovenci uvrščeni v najboljšo sedmerico, vodil je Norvežan Marius Lindvik, drugi je bil Avstrijec Stefan Kraft. Domen Prevc je na polovici tekmovanja zasedal tretje mesto, Timi Zajc četrto, Anže Lanišek peto in Peter Prevc sedmo pozicijo.

Tokrat sta bili na sporedu še tretja in četrta serija. Od slovenskih skakalcev je prvi tako nastopil Peter Prevc, ki je s svojim poletom že napovedal izjemen dan za ljubitelje skokov v domovini. Poletel je do 237 metrov. V petek šesti Norvežan Robert Johansson se nato ni pojavil na zaletišču, Lanišek pa je z 221 metri zaostal za najstarejšim od bratov Prevc.

Sledil je najdaljši polet tekmovanja, Zajc je še drugič v dveh dneh poletel preko 240 metrov. Svoj osebni rekord je popravil na 243,5 metra in se kasneje zavihtel tudi pred Domna (225,5 m). Zajc ob ekstremni daljavi tudi tokrat ni tvegal telemark doskoka in zato prejel nižje ocene. Kraft (227,0) in Lindvik (230,0) sta tako obdržala uvrstitvi pred vso četverico Slovencev.

Norvežan je zbral 657.9, Avstrijec 647.7 točke. Zajc je imel z zbirom 629,9 točke pred zadnjo od štirih serij 28 točk zaostanka za Lindvikom. Domen Prevc je vknjižil 626.1 točke, Peter Prevc 617.7, Lanišek pa 604.0 točke.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Da bo Slovenija osvojila kolajno, je bilo znano že po četrtem skoku Laniška. Ta je pristal pri 231 metrih in za več kot 25 točk premagal takrat vodilnega Michaela Hayböcka. Lanišek si je za svoj polet med drugim prislužil tudi dvajsetico.

Peter Prevc je z daljavo 223 metra še uspel obdržati 2.1 točke prednosti pred Laniškom, za obema pa je nato zaostal Domen Prevc. Z 216 metra je razlika med bratoma znašala 6 točk.

Nato je znova zablestel Zajc. Zmotilo ga ni niti nižje zaletišče, poletel je do 235,5 metra in za več kot 36 točk premagal Petra. Med oba se je nato z nekoliko skromnejšim dosežkom (213 m) uvrstil Kraft. Na vrhu je ostal le še Lindvik. Tudi ta je prikazal precej manj od Zajca (224,5 m), a zadržal 9,9 točke naskoka. V zadnji seriji je bil Slovenec za 18.1 točke boljši od Lindvika.

Skakalec iz Hramš je tako osvojil srebro, Peter Prevc je bil četrti, Lanišek peti in Domen Prevc šesti. Slovenci so veliki favoriti za nedeljsko ekipno tekmo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice