Šport > Zimski športi
1161 ogledov

Slovenska zmaga v skakalni Meki

Anže Lanišek Epa
Anže Lanišek zmagovalec uvodne tekme norveške turneje.

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je zmagovalec uvodne tekme svetovnega pokala norveške turneje. Lanišek je bil v Oslu po polovici tekme z daljavo dneva tretji, v finalu pa je s skokom, dolgim 139,5 metra, zanesljivo preskočil vso konkurenco. Šestindvajsetletnik je prišel do svoje pete zmage v svetovnem pokalu v karieri.

Lanišek je za slovenske smučarske skoke na prvi tekmi po svetovnem prvenstvu v Planici sicer dosegel skupno 88. zmago, 76. posamično, zanj pa so bile to 24. posamične stopničke v svetovnem pokalu doslej.

"Lepo sem stopnjeval skoke od treninga skozi tekmo. V prvi seriji sem sam pri sebi ugotovil, kaj še lahko spremenim. Hvala terapevtki, ki mi je danes dala zaupanje, da sem sposoben zmagati. V finalu sem sicer poskušal narediti tudi telemark, a danes na žalost ni šlo," je v izjavi za TV Slovenija po nastopu dejal junak slovenskega tabora.

Lanišek je zmago slavil pred svojim največjim tekmecem v boju za skupno tretje mesto sezone in vodilnim po prvi seriji, Avstrijcem Stefanom Kraftom (254,4 točke), ki je za njim zaostal za 5,8 točke, tretji je bil Nemec Karl Geiger (253,5), ki se je na zmagovalni oder povzpel s 13. mesta po prvi seriji.

Tik za stopničkami je končal vodilni v svetovnem pokalu Norvežan Halvor Egner Granerud (248), ki je po današnji tekmi zadržal rumeno majico vodilnega s 1702 točkama. Drugi je danes devetouvrščeni Poljak Dawid Kubacki (1388 točk), Lanišek (1196) na tretjem mestu pa je prednost pred Kraftom (1158) na četrtem povečal na 38 točk. Timi Zajc (554) je skupno zdrsnil na deseto mesto.

Anže Lanišek | Avtor: Epa Epa

V finalu so nastopili še štirje Slovenci. Zajc (238,3) je zasedel 12. mesto, Žiga Jelar (222,7) je bil 17., Rok Masle (217,3) 21. in Domen Prevc (210,4) 23. V prvi seriji je v spremenljivih razmerah med Slovenci spodrsnilo le nedavnemu ekipnemu svetovnemu prvaku iz Planice Lovru Kosu, ki je ostal brez finala na 35. mestu.

Norveška turneja vsebuje dve tekmi v Oslu, nato se skakalci selijo v Lillehammer, za konec pa še na letalnico v Vikersund. Letos jo sestavlja rekordno število 18 skokov v desetih dneh. Po prvi tekmi vodi Lanišek (379,4 točke) pred Kraftom (376,9), med deseterico je od Slovencev na šestem mestu še Zajc (365,1).

Nedeljska tekma na Holmenkollnu se bo s prvo serijo začela ob 16.30.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 1
  • asmas1965 18:57 11.marec 2023.

    SKAKALNA MEKA JE PLANICA ne pa oslo.tudi "medjugorje " je samo eno in tudi "lurd" je samo eden.meka skakalstva in poletov je PLANICA...novinar sram te bodi...kdo te plačuje norvežani ali SLOVENCI

Sorodne novice