Šport > Zimski športi
8465 ogledov

Vodja slovenskih skokov: "Od tega dela ekipe smo seveda pričakovali več"

Gorazd Pogorelčnik Saša Despot
Slovenski smučarski skakalci so na svetovnem prvenstvu v Planici poskrbeli, da se je to z zlatimi črkami za vedno zapisalo v zgodovino naših skokov. Nekoliko drugače pa je bilo z ženskim delom ekipe, ki po besedah prvega moža slovenskih skokov ni izpolnil pričakovanj.

Domače svetovno prvenstvo v Planici je bilo za slovenski skakalni tabor izjemno uspešno. Timi Zajc je na veliki napravi postal šele četrti svetovni prvak iz slovenskih vrst, pod prvo ekipno zlato kolajno v zgodovini pa so se poleg dvakrat zlatega Timija podpisali še Anže Lanišek, Žiga Jelar in Lovro Kos. Temu so slovenski skakalci in skakalke dodali še bron na tekmi mešanih ekip.

"Ne bi rekel, da so samo fantje rešili prvenstvo, ker smo že v prvem tednu svetovnega prvenstva osvojili eno medaljo, ki ni bila plod le moškega dela, temveč moškega in ženskega dela ekipe. Je pa dejstvo, da je to, kar se je zgodilo zadnja dva dni, nekaj, kar smo si vsi lahko samo želeli. Če bi nam kdo pred prvenstvom ponudil dve zlati in eno bronasto kolajno, bi seveda ponudbo z največjim veseljem sprejeli," je bil s svetovnim prvenstvom zadovoljen vodja panoge slovenskih smučarskih skokov pri Smučarski zvezi Slovenije Gorazd Pogorelčnik.

Gorazd Pogorelčnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ob oceni uspešnosti svetovnega prvenstva se je ozrl tudi na zadnje svetovno prvenstvo v Oberstdorfu, ki ga je Slovenija končala s štirimi medaljami, le da je bil leta 2021 dosti bolj uspešen ženski del reprezentance, saj je Ema Klinec postala svetovna prvakinja na srednji napravi, Nika Križnar je bila bronasta na veliki, ekipa pa je osvojila srebro. Moško čast pa je z bronasto medaljo na srednji napravi reševal Lanišek. Tokrat so bile vloge zamenjane.

"V Oberstdorfu je bil izredno uspešen prvi teden in mogoče malo manj drugi. Tukaj v Planici na domačem prvenstvu pa je bil mogoče malo manj uspešen prvi teden, pa smo ga nekako nadgradili z drugim tednom. Absolutno moramo biti zadovoljni z dvema zlatima in eno bronasto medaljo," je razkril Pogorelčnik, ki je tudi priznal, da so glede na rezultate pred svetovnim prvenstvom več pričakovali od ženskega dela skakalne reprezentance.

Gorazd Pogorelčnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Glede na to, da je ženski del ekipe na tekmah svetovnega pokala letos že desetkrat stal na stopničkah, smo seveda v rezultatskem smislu na domačem svetovnem prvenstvu pričakovali več. Prva prelomnica je zagotovo bila poškodba Urše Bogataj. Tam so se nam začele stvari podirati, a smo se nekako pobrali. Pa je prišlo do bolezni Nike Križnar, pa ponovno poškodbe Eme Klinec. Tako da zdravstveno stanje v ekipi ni bilo optimalno. To je eden izmed razlogov, zakaj na svetovnem prvenstvu ženski del ekipe ni dosegel tistega, kar smo načrtovali," je kot glavni razlog za nekoliko slabše nastope ženskega dela izpostavil poškodbe in bolezni.

Prav tako je Pogorelčnik našel še en objektiven razlog za neuspeh ženskega dela reprezentance. "Mogoče bi tako kot trener izpostavil tudi te nove drese. Ti novi dresi glede na naš način skakanja niso optimalni, kot so bili v preteklosti. Naša dekleta skačejo namreč nekoliko manj eksplozivno ter bolj s hitrostjo. Tako bo v prihodnje potrebno narediti nekaj na področju tehnike. Vemo, da so lahko zelo dobre letalke, da na večjih skakalnicah načeloma bolje funkcionirajo. Bolje se znajdejo tudi z vzgonskim vetrom. Ko pa je hitrost na zaletišču relativno nizka, oziroma imajo veter v hrbet, pa imamo zaradi tehnike več težav."

Zoran Zupančič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav se je že slišalo govorice, da bi znali biti nekoliko slabši rezultati usodni za glavnega trenerja ženske reprezentance Zorana Zupančiča, Pogorelčnik zaenkrat o tem še ne razmišlja. "Lanska sezona je bila fantastična, naravnost perfektna. Vsi veste, da smo imeli po sezoni neke določene težave, oziroma bom raje rekel razgovore, s trenerjem ženske reprezentance, da smo potem nekako našli skupni jezik. Veste, da so se več ali manj vsa dekleta zavzela za trenerja. Razen tiste ene tekmovalke, ki je končala kariero (Jerneja Brecl op. p.). Tudi poletna sezone je izredno dobra tekla."

"Pred nami je še en mesec sezone, ko gredo dekleta najprej na Raw Air turnejo, medtem ko sezono zaključijo v Lahtiju. Zagotovo se bomo pa po tem obdobju usedli in videli, če trenerska ekipa še uživa zaupanje tekmovalk. To je najpomembnejše. Če ga, ne vidim razloga, da ne bi nadaljevali. Če pa temu ni tako, se bomo potem pogovarjali o drugih stvareh. Trenutno pa o tem ne bi govoril, saj se moram najprej pogovoriti z dekleti in kasneje tudi še trenerji. Šele nato se bomo odločili o naslednjih korakih," je zaključil Pogorelčnik, ki je zavrnil možnost "šok terapije" z menjavo trenerja sredi sezone. "Tri tedne pred koncem sezone to nima nobenega smisla, ne bi imelo učinka. Po sezoni pa bo zagotovo potrebno razmisliti tudi o teh stvareh."

 

Žiga Jelar Svetovni prvak Šport Presenetljivi slovenski junak: "Verjetno ste mislili, da spet iščem izgovore!" Robert Hrgota Velika prijatelja Šport Neverjetno, kaj je Hrgota napravil za Primoža Rogliča Robert Hrgota Iskana roba Šport Hrgota spregovoril o morebitni selitvi v drugo reprezentanco SP Planica 2023 Upravičil zaupanje Šport Neopevani slovenski junak: "Tu je šlo zgolj za trenerjevo milost!" Planica 2023 Planiški junak Šport Zajc: "Če bi mi kdo rekel kaj takšnega, bi si mislil svoje!" Planica 2023 Odzivi Šport Peter Prevc: Ko kavčarji ... Timi Zajc Fešta v Planici Šport Nooooro! Tako so Timijev naslov doživeli sotekmovalci: "Dali smo si duška!" Timi Zajc Trnova pot Šport Timi Zajc: "Če ne bi bilo tiste afere, me danes ne bi bilo tukaj" skakalnica Hramše, Timi Zajc Timi Zajc Šport Na tej skakalnici je začel svojo pot novi svetovni prvak Kamil Stoch Ne le zaradi uspehov Šport Eden največjih popolnoma zaljubljen v Slovenijo: "Tu sem spoznal ..."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice