Šport > Zimski športi
7032 ogledov

Slovenija prvič do svetovnega naslova na ekipni tekmi

Timi Zajc Saša Despot
Slovenska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu v Planici ulovila tretjo kolajno, drugo zlato.

Timi Zajc je na petkovi posamični tekmi osvojil naslov svetovnega prvaka, tokrat je z Lovro Kosom, Žigo Jelarjem in Anžetom Laniškom sodil med favorite tudi na ekipni tekmi. Slovenski apetiti so se dvignili že po poskusni seriji, ko sta Zajc in Lanišek prišla do prvega in drugega dosežka, Kos je imel 11. oceno, Jelar 13. Če bi štela poskusna serija, bi Slovenci zmagali.

Slovenske nastope na tekmi je odprl Kos. Ta je doskočil pri 135 metrih in domači skakalci so prevzeli vodstvo, Nemci so zaostali 2.7 točke. Za Slovenci so uspešno nastopili še Poljaki in Norvežani, po vsakem skoku je prišlo do menjave v vodstvu. Prvo serijo so zaključili Avstrijci in tudi oni prišli pred domačo reprezentanco. A razlike so bile majhne. Norvežani so vodili 1.8 točke pred Poljaki, 2.5 pred Avstrijci in 3.4 pred Slovenci.

Tudi Jelar je po svojem skoku prevzel vodstvo, naskok pred Nemci je povišal na 6.6 točke. Poljaki so za Slovenijo zaostali 3.7 točke, Norvežani pa ohranili le še 1.3 točke prednosti. Avstrija se je prebila na vrh. Norvežani (-2.4) so bili drugi, Slovenci tretji (-3.7), Poljaki četrti (-7.4) in Nemci peti (-10.3).

Z mislijo na Zajca so se pri žiriji odločili pred tretjimi skoki za znižanje zaletnega mesta. Svetovni prvak s posamične tekme je povsem opravičil pričakovanja. Slovenija je premočno povedla, kasneje so zaostali tudi Norvežani in Avstrijci. Slovenija je imela skupno 441.1 točke, 6.4 točke so zaostajali Avstrijci, 7.7 Norvežani. Nemci so bili oddaljeni že za 20.6 točke, Poljaki za 23.8.

Lanišek je poletel do 138 metrov in Slovenijo utrdil v vodstvu. Norveška se je prebila na drugo mesto, njen zaostanek je znašal 9.8 točke, Avstrije 10.6. Poljaki so zaostajali več kot 22 točk.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Johann André Forfang je za osem metrov preskočil Kosa, ki je zaradi težav pri doskoku dobil tudi nekoliko slabše ocene. Slovenija je padla na tretje mesto. Vodili so Norvežani. Ti so imeli 7.1 točke prednosti pred Avstrijci in 9.2 pred Slovenci.

Jelarju je nato uspel odličen skok (138 m). Avstrijci so zaostali za 2.3 točke, Norvežani pa za 0.2.

Norveška je prehitela Avstrijo, na vrhu skakalnice pa je bil Zajc. Ta je znova močno premagal vse tekmece in Slovenija je imela pred zadnjimi osmimi skoki v konkurenci 10.5 točke prednosti pred Norveško. Avstrija je bila pri -16.0.

Ta si je kot prva zagotovila kolajno. Izziv pa je Anžetu ponudil Halvor Egner Granerud, ki je doskočil pri 135.5 metra. A prav enako daljavo je z boljšimi ocenami dosegel Lanišek. Slovenija je prvič postala svetovni prvak na moštveni tekmi. Na koncu je slavila s prednostjo 12.9 točke, Avstrijci so zaostali celo 39.5 točke. Poljska je bila četrta, Nemčija peta.

Če bi rezultate prenesli na posamično tekmo na veliki skakalnici, bi Lanišek osvojil zlato, Zajc srebro, Granerud pa bron.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Timi Zajc Planica 2023 Šport Slovenija ima novega svetovnega prvaka skakalnica Hramše, Timi Zajc Timi Zajc Šport Na tej skakalnici je začel svojo pot novi svetovni prvak Timi Zajc Trnova pot Šport Timi Zajc: "Če ne bi bilo tiste afere, me danes ne bi bilo tukaj" Timi Zajc Fešta v Planici Šport Nooooro! Tako so Timijev naslov doživeli sotekmovalci: "Dali smo si duška!" Timi Zajc Robert Hrgota Šport "Timi me je malo čudno pogledal, a vemo, česa je sposoben" Planica 2023 Fotogalerija Šport Slovenija celo četrta po osvojenih kolajnah

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 3
  • Avatar NickMason
    NickMason 19:43 04.marec 2023.

    Bravo

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 18:24 04.marec 2023.

    Zanimivo je, da Poljakom niti bog ni pomegel, pa čeprav so se tako vneto križali na naletu.

Sorodne novice