Šport > Zimski športi
27714 ogledov

Timi Zajc: "Če ne bi bilo tiste afere, me danes ne bi bilo tukaj"

Timi Zajc Saša Despot
Timi Zajc je postal novi svetovni prvak na veliki skakalnici v Planici!

Slovenski smučarski skakalec Timi Zajc (287,5 točke) je na domačem svetovnem prvenstvu v Planici na veliki napravi postal svetovni prvak. Srebro je osvojil Japonec Ryoyu Kobayashi (276,8), bron pa Poljak Dawid Kubacki (276,2).

Timi Zajc Planica 2023 Šport Slovenija ima novega svetovnega prvaka

Po prvi seriji drugouvrščeni Zajc je v finalu znova skočil sijajno in pristal pri 137 m. S tem je zanesljivo prevzel vodstvo, nato pa čakal le še na vodilnega po prvi seriji Kobayashija. Ta je imel 0,7 točke naskoka pred 22-letnikom iz Hramš, v finalu pa je japonski šampion skočil le 129,5 m. Slovensko slavje se je lahko začelo.

"Sicer se že po naravi kar dosti smejim, ampak danes se bom zagotovo še bolj in dlje," je pred novinarje stopil novi svetovni prvak. "Bil je res dolg dan. Že včeraj zvečer sem težko zaspal, zjutraj sem se zelo zgodaj zbudil in nato se mi je cel dan vlekel. Bil sem rahlo nervozen, komaj sem čakal na začetek, da vidim, če bom, ali ne bom. To je bilo mučno, ampak takoj po prvi seriji sem dobil tisto sproščenost, vedel sem, da bo medalja."

Timi Zajc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Timi je sicer v zadnji dneh stalno ponavljal, da ni med favoriti za zlato medaljo, toda ... "Že včeraj zvečer ob desetih, ko bi moral it spat, sem začutil, da bi se danes lahko izšlo. Toda pri tem športu nikoli ne veš. Še zjutraj je deževalo v Kranjski Gori, sem le upal, da se ne bo spet vmešavalo vreme. Toda splačalo se je potrpet."

Naš 22-letni skakalec je po prvi seriji držal prvo mesto, a z vsega 0,7 točke zaostanka za vodilnim Japoncem. "Pred drugim skokom nisem bil nič živčen, hlače so se mi malce zatresle pred prvim skokom, ker sem izpustil poizkusno serijo in potem nervozno čakaš, če boš prikazal tisti pravi skok. Ampak takoj po prvi seriji sem vedel, da ni nihče tako močan, da bi mi lahko kaj vzel. Že po kvalifikacijah sem si želel zlato medaljo, saj sem vedel, da mi ta skakalnica leži, da tukaj ogromno treniram, da sem tu vedno v dobri formi. Vedel sem, da se mi mora danes poklopiti."

Timi Zajc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zajc je svoje besede tudi potrdil s skokom dolgim kar 137 metrov, ki je bil na koncu dovolj za prepričljivo zmago. Šlo je za skorajda popoln skok. "Mislim, da danes ni pravično govoriti o kakšnih napakah, če postaneš svetovni prvak. Boljše se verjetno ne bi dalo. Tekma kariere."

Danes se je pod veliko napravo zbralo tudi lepo število slovenskih navijačev, ki so pospremili zgodovinski uspeh. Četrto zlato kolajno za Slovenijo v zgodovini nordijskih SP ter prvo zlato slovensko medaljo v Planici. "To mi bo ostalo za vedno v spominu. Eden lepših dni v mojem življenju. Bilo je nepozabno, ko so gledalci zapeli himno. Hvala vsem navijačem, ki so se tukaj zbrali in nas prišli podpirat. Meni so ustvarili enega mojih najlepših dni. Bilo je lepo, čustveno."

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Podelitev medalj bo na sporedu šele jutri, je pa zato Timi že prejel majico novega svetovnega prvaka. "Ta majica bo šla na prav posebno mesto, prav tako bo ta smrekica, ki smo jo dobili, posajena doma pred skakalnico v Hramšah."

skakalnica Hramše, Timi Zajc Timi Zajc Šport Na tej skakalnici je začel svojo pot novi svetovni prvak

Timi je zlatu (ekipna tekma) in srebru iz lanskega svetovnega prvenstva v poletih letos dodal še zlato in bronasto (mešana ekipna tekma) medaljo s svetovnega prvenstva v Planici. V svoji zbirki ima tako že kar nekaj prestižnih "snežink". "To je največji uspeh moje kariere, zdi se mi, da zlata posamična medalja največ šteje. Tisto si sam prigaraš in je zato največ vredna. Upam, da dodam še kakšno oilimpijsko posamično."

V soboto bo sicer na sporedu še zadnja skakalna preizkušnja na SP v Planici. Ob 16.30 bo na vrsti ekipna tekma skakalcev na veliki napravi, toda Timi zaenkrat o njej še ne razmišlja. "Danes sem svetovni prvak, še ne želim razmišljati o jutri." In kako se počuti Timi Zajc kot novi svetovni prvak? "Zaenkrat je super, ampak vse to bo verjetno šele prišlo za mano, ko bom opravil doping kontrolo in odprl šampanjec. Takrat se bom šele zavedel, kaj sem dosegel."

Timi Zajc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za Timijem Zajcem je sicer kljub komaj 22 letom kar trnova pot, pred leti je bil celo vpleten v veliko afero, ki je odnesla takratnega glavnega trenerja Gorazda Bertonclja, a je Timi vseeno dobil drugo priložnost in jo izjemno izkoristil. "Sem vesel, da sem se po tisti aferi vrnil, da mi je dal Robi (Hrgota) priložnost, da se vrnem v ekipo. Verjel je vame, da lahko še nekaj dosežem. Od takrat naprej stalno dobro skačem. Morda smo po kaki tekmi še preveč nervozni, toda bolje biti deseti, petnajsti na tekmi v svetovnem pokalu, pa nato postati svetovni prvak."

"Tista afera me je zagotovo precej spremenila, veliko sem se iz tistega naučil. Sem odrasel. Če ne bi bilo tiste afere, me danes ne bi bilo tukaj. Res bi se rad zahvalil očetu, ki je največ naredil zame. Danes je zagotovo najponosnejši oče na svetu. Bilo je vredno," je zaključil novi svetovni prvak.

Kamil Stoch Ne le zaradi uspehov Šport Eden največjih popolnoma zaljubljen v Slovenijo: "Tu sem spoznal ..." Nika Križnar, Zoran Zupančič "A so podkupljeni?" Šport Zupančič pobesnel: "Ne vem, če za takšne ljudi sploh obstaja kazen!" Maja Vtič Odzivi Šport Slovenke razočarane, še ena spregovorila o koncu kariere Robert Hrgota Ena menjava Šport Hrgota razkril, koga je prečrtal za petkovo tekmo: "Seveda mu ni lahko" Peter Prevc To je bilo krivo Šport Hrgota razkril vzrok za grozljiv Petrov padec, tako je padec brata doživel Domen Grd padec Šport Grozljivka v Planici, Prevca odpeljali na nosilih Franci Petek Planica Šport Franci Petek: "Žal se slovenski navijači ne zavedajo ..."
Komentarjev 3
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 09:05 04.marec 2023.

  Zelo dolga je bil razprava o dogodkih v Planici, ko je bil v soboto zjutraj s svetovnega prvenstva izključen skakalec Timi Zajc, dve uri kasneje pa je reprezentanco zapustil še selektor Gorazd Bertoncelj. Sklenili so, da bodo Timija Zajca predali ...prikaži več v obravnavo disciplinski komisiji SZS, in zdaj se je izkazalo kako krivico so delali Timi ju

 • albert6 08:02 04.marec 2023.

  Tudi slepa kura zrno najde

 • mihatirs 07:09 04.marec 2023.

  bertoncelj šarlatan, hotel zjebat Timija

Sorodne novice