Šport > Zimski športi
840 ogledov

"Timi me je malo čudno pogledal, a vemo, česa je sposoben"

Timi Zajc Profimedia
"V pravem trenutku se je zavedal, česa je sposoben in da je to priložnost, ki je ne izpustiš iz rok. Ne vem, kdaj bo na domačem SP možno spet zmagati," je zgodovinski uspeh varovanca Timija Zajca komentiral trener Robert Hrgota.

Zmage Timija Zajca na svetovnem prvenstvu nordijskih smučarjev v Planici je bil izjemno vesel tudi selektor Robert Hrgota. Razkril je, da je Zajcu že novembra rekel, da lahko zmaga pred domačimi navijači. Da je na treningih na tej napravi izjemen.

Timi Zajc Planica 2023 Šport Slovenija ima novega svetovnega prvaka

"V treh letih je Timi dozorel iz zelo prijetnega fanta, željnega uspehov, v športnika, ki ve, kaj si želi, česa je sposoben. S tekmami je pridobil tudi kanček samozaupanja. V pravem trenutku se je zavedal, česa je sposoben in da je to priložnost, ki je ne izpustiš iz rok. Ne vem, kdaj bo na domačem SP možno spet zmagati," je po tekmi medijem povedal Hrgota.

V svojega varovanca je na domači tekmi verjel celotno sezono. "Že novembra sem mu povedal, da od njega pričakujem zmago na SP. Malo je čudno pogledal, a vemo, česa je sposoben tukaj v Planici in kaj ti skoki pomenijo," je še dejal glavni trener in dodal, da je tudi Zajc vedno bolj verjel v to. "Zmaga za deset točk na svetovnem prvenstvu ... To ni kar tako."

Timi Zajc | Avtor: Epa Epa

Na roke je šla novemu slovenskemu skakalnemu šampionu po Franciju Petku, Roku Benkoviču in Emi Klinec tudi skakalnica v dolini pod Poncami. "To je moderen profil, kot denimo v Pekingu ali pa na marsikateri novi napravi. Višji je prelet, kjer potrebuješ občutek samozavesti, pa tudi drznosti. Pridobivaš hitrost. V tem je Timi dober in na tej skakalnici ve, da to zmore in hvala bogu je to naredil."

skakalnica Hramše, Timi Zajc Timi Zajc Šport Na tej skakalnici je začel svojo pot novi svetovni prvak

Selektor je užival tudi v odnosu s tekmovalcem. "Lepo je, ker je tako miren. Verjame napotkom, taktiki, pripravi na skok. Polepšal nam ni le današnjega dneva, ampak tudi sezono. Danes je že od prvega skoka deloval suvereno."

Med navijači je završalo že po prvem skoku. Manj zadovoljen je bil Hrgota. "V prvi seriji je naredil manjšo napako. Veliko olajšanje pa je bilo, da je bil kljub napaki na odskočišču le 0,7 točke za vodilnim. V drugi seriji smo razmišljali že o znižanju naleta, saj z 11. izhodišča na treningu skače do 140 metrov. Ničesar nismo spreminjali. Skok je bil zelo dober. Ne tako, kot dva dni nazaj na treningu, a na srečo dovolj za zmago."

'Užaljen' Šport Frustrirani Švicar spakiral kovčke in zapustil Planico Črn madež za Fis Šport Sramotna odločitev v Planici, Poljakinja dokazala nedolžnost

Štiriintridesetletni trener je priznal, da je sicer verjel v tekmovalca, kljub temu pa je bil na trnih: "Olajšanje je veliko. Pripravljaš se na to tekmo, tempiraš formo in veš, da imaš samo eno priložnost. Vsi trenirajo za to, uspe samo enemu. Po 32 letih smo spet dobili prvaka."

Timi Zajc Fešta v Planici Šport Nooooro! Tako so Timijev naslov doživeli sotekmovalci: "Dali smo si duška!"

Hrgota se je spomnil tudi publike, ki je bila v preteklih dnevih ena glavnih tematik prvenstva. "Vesel sem, da se je zbralo toliko gledalcev, ki smo jih prej pogrešali. Morda nam je bilo namenjeno, da se tako zgodi. Jutri pa pričakujem, da bo ta zmaga pripeljala še večjo podporo fantom, ki so sposobni narediti še en dober izid."

In kako Hrgota vidi prihodnost novega slovenskega šampiona: "Star je 22 let. Za konstantne uspehe potrebuje čas, izkušnje, tekme ... Mora skozi mozaik vseh čustev. Zdaj je dokazal, da lahko ob pravem času skoči, kot je treba, in mislim, da je za naprej lahko pomirjen."

Timi Zajc Trnova pot Šport Timi Zajc: "Če ne bi bilo tiste afere, me danes ne bi bilo tukaj"

Timi Zajc | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice