Šport > Zimski športi
63044 ogledov

Hrgota spregovoril o morebitni selitvi v drugo reprezentanco

Robert Hrgota Saša Despot
Robertu Hrgoti je v dobrih dveh letih na čelu slovenske skakalne reprezentance uspelo doseči izjemne uspehe.

Decembra leta 2020 so slovenski smučarski skoki dosegli eno izmed svojih najnižjih točk v zgodovini. Po katastrofalnem domačem svetovnem prvenstvu v poletih v Planici je eden najbolj obetavnih slovenskih skakalcev Timi Zajc od glavnega trenerja Gorazda Bertonclja zahteval, da slednji prevzame odgovornost za slabe rezultate.

Skakalec je svojega trenerja napadel kar preko socialnih omrežij, vsa afera pa se je končala tako, da je Bertoncelj odstopil, Zajc pa je končal pred disciplinsko komisijo Smučarske zveze Slovenije. Če je bilo videti, da slovenski smučarski skoki tonejo vse globje, se je pojavil nepričakovani junak, ki je stabiliziral reprezentanco, ponudil Timiju še eno priložnost ter naredil iz Slovenije pravo velesilo! Vodenje reprezentance je namreč prevzel Robert Hrgota!

Robert Hrgota | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slednjemu je še v isti sezoni uspelo z Anžetom Laniškom osvojiti bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, s čimer se je začel niz odličnih rezultatov Slovenije na velikih tekmovanjih. Na olimpijskih igrah v Pekingu so Slovenci osvojili srebro na ekipni tekmi, medtem ko sta Zajc in Peter Prevc sestavljala mešano ekipo, ki se je dokopala do zlata. Izjemen niz pa se je nadaljeval tudi na lanskem svetovnem prvenstvu v poletih, kjer je Zajc osvojil srebro, moška ekipa pa zlato.

Nov mejnik so slovenski skakalci pod vodstvom Hrgote postavili letos v Planici, ko je Timi Zajc postal šele četrti slovenski svetovni prvak (po Franciju Petku, Roku Benkoviču in Emi Klinec), medtem ko se je moška ekipa v postavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Zajc in Lanišek prvič v zgodovini okitila z naslovom svetovnih prvakov. Prav tako sta se Timi in Anže prebila do brona tudi na mešani ekipni tekmi.

"Na današnji tekmi sem resnično užival," je po sobotni zmagi na moški ekipni tekmi žarel od zadovoljstva veliki tvorec slovenskih uspehov. "Takšnega nivoja skakanja že dolgo nisem videl. Ne zgolj pri naših fantih. Da ti uspe osem takšnih vrhunskih skokov, na koncu pa zmagaš le za deset točk, je nekaj neverjetnega. Bila je zelo lepa tekma, upam, da so navijači uživali, slovenska zmaga pa je bila češnja na torti."

Robert Hrgota | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Fantje so že dopoldne na aktivaciji delovali zelo dobro. Timi je bil miren, Anže pa je vedel, kje je včeraj naredil napako. Po prvem skoku sem mu nato rekel, da mora imeti prvi rezultat na današnji tekmi, Timi se je zraven le smejal. Sem rekel Timiju, da se bo moral pač potruditi. Res je bilo eno sproščeno vzdušje, videl sem pri fantih, da si želijo, da se ne bojijo uspeha. Pravim, da je pritisk privilegij in danes so fantje izkoristili ta pritisk!"

Hrgota je tako še enkrat več dokazal, da zna svoje varovance ravno pred vrhunci sezone spraviti v najboljšo možno formo. "Letos smo vse vrhunce dosegli v odlični formi. Anže je novoletno turnejo končal med prvimi tremi, imamo tri medalje s svetovnega prvenstva ... Naj traja ta uspeh, a pred nami je še nekaj dela. Anže v svetovnem pokalu lovi uvrstitev med tri, v pokalu narodov lovimo uvrstitev med tri, obenem pa je treba ponoviti lansko Planico. Lani smo letvico postavili zelo visoko in letos jo moramo spet doseči."

Trenerji načeloma najbolj cenijo ekipne medalje, saj potrdijo dobro delo znotraj celotne reprezentance, toda Hrgota jih sprva ni želel razvrščati. "Vsaka medalja trenerju pomeni določen prestiž. Jaz sem resnično ponosen in hvaležen fantom, da sem lahko del te zgodbe. Če bi že moral razvrščati, bi dal ti dve medalji na vrh ob Anžetovo tretje mesto iz Oberstdorfa. Tam je nekako Anže držal ta naš voz skupaj. Moramo se zavedati, da je tisto tretje mesto rodilo vse naše lanske in letošnje uspehe."

Robert Hrgota | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hrgota se je tudi zavedal, da je javnost na domačem svetovnem prvenstvu največ pričakovala ravno od naših skakalcev. A se je kvečjemu razveselil tega pritiska. "Pritisk je privilegij. Želeli smo si pritiska. Težava je, če prideš na svetovno prvenstvo brez pričakovanj. Sploh na domače svetovno prvenstvo. Vedeli smo, da spadamo v ožji krog favoritov. Tega se nismo ustrašili, temveč smo osvojili medalje na treh od štirih tekem. Samo tekma na manjši napravi posameznikov se ni izšla po željah. So pa tri medalje lep dosežek. In tudi tista tekma nas je dodatno podžgala."

Hrgota je sicer vodenje slovenske reprezentance prevzel decembra 2020, ko je bila slednja v velikih težavah. Takrat si verjetno ni mogel niti misliti, kaj vse bo osvojil v naslednjih dobrih dveh letih. "Če bi mi kdo takrat povedal, kaj vse bomo osvojili, bi se takoj strinjal. Decembra, takoj po tistem svetovnem prvenstvu, smo s fanti vedeli, da bo naš fokus na olimpijskih igrah in domačem svetovnem prvenstvu. In v življenju je nekaj najlepšega, ko se ti uresniči cilj, ki si si ga postavil dve leti in pol nazaj."

Slovenski selektor pa se je v trenutku svoje velike zmage spomnil še na eno pomembno osebo, ki je v zadnjih letih pomagala pripeljati slovenske skoke na zasluženo mesto. "Ne smemo pozabiti na Petra, nosilca naše reprezentance. Na srečo je vse v redu z njim. Nekaj časa bo potreboval, da se vrne, a verjamem, da so mu fantje vlili tisto potrebno samozavest. Želel si je zlato medaljo tu v Planici. Upam, da je to nekakšna tolažilna nagrada zanj, ki ga bo naredila še močnejšega."

Robert Hrgota | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hrgota je na čelu reprezentance vsega dobri dve leti, pa že velja za enega najuspešnejših trenerjev slovenske reprezentance vseh časov. Kje so meje? "Upam, da jih ni. Ko bom videl, da nimam več doprinosa ekipi, bom vsakemu fantu podal roko in se vsem zahvalil za vse. Takrat bom vse skupaj prepustil nekomu, ki bo vse skupaj še nadgradil. A upam, da bo do takrat še trajalo in se bomo skupaj veselili."

Slovenski selektor je s svojimi uspehi zagotovo na radarju tudi številnih drugih najmočnejših reprezentanc. "To bomo pa še videli. Ne, srce je doma. Denar je sicer denar, vsak dela za denar. A ko potegneš črto, se z nobeno reprezentanco ne bi tako veselil, kot sem se s Slovenijo!" je zaključil Hrgota ter dal vsem jasno vedeti, da bo na voljo Sloveniji, dokler ga bo le hotela.

SP Planica 2023 Upravičil zaupanje Šport Neopevani slovenski junak: "Tu je šlo zgolj za trenerjevo milost!" Planica 2023 Planiški junak Šport Zajc: "Če bi mi kdo rekel kaj takšnega, bi si mislil svoje!" Planica 2023 Odzivi Šport Peter Prevc: Ko kavčarji ... Timi Zajc Fešta v Planici Šport Nooooro! Tako so Timijev naslov doživeli sotekmovalci: "Dali smo si duška!" Timi Zajc Trnova pot Šport Timi Zajc: "Če ne bi bilo tiste afere, me danes ne bi bilo tukaj" skakalnica Hramše, Timi Zajc Timi Zajc Šport Na tej skakalnici je začel svojo pot novi svetovni prvak Kamil Stoch Ne le zaradi uspehov Šport Eden največjih popolnoma zaljubljen v Slovenijo: "Tu sem spoznal ..." Nika Križnar, Zoran Zupančič "A so podkupljeni?" Šport Zupančič pobesnel: "Ne vem, če za takšne ljudi sploh obstaja kazen!" Peter Prevc To je bilo krivo Šport Hrgota razkril vzrok za grozljiv Petrov padec, tako je padec brata doživel Domen
Komentarjev 5
  • sebastijan4 08:21 05.marec 2023.

    Vidim, da o športu, evforiji, valu zmagoslavja, ter timskemu delu nimaš pojma od pojma. Verjetno je Real Madrid bil nevemkolikokrat prvak po zaslugi Ronalda in nikogar drugega. Bravo sedi ena. Nimaš pojma o športu, zato niti ne komentiraj, ker vidim ...prikaži več da ti je šport in tekmovalni duh ter energija ki je vložena v to paše kot kravi sedlo. Sej gre na kravo sedlo veš, sam ne vem kaj bi delal s sedlom na kravi, ti več kot očitno veš kako in kaj.

  • radovednica 07:56 05.marec 2023.

    Evforija, brez veze. Pa kaj, če se je "usralo" tole? To je najmanj, kar bi se ob vsem hvalisanju in doma, kje pa bi, če ne doma, pričakoval vsak normalen. Glede na vse, pa bi pričakovali vsaj dvakrat več medalj. ...prikaži več Saj kakšne velikanske konkurence kot nekoč niti ni. V ekipnih tekmah tri mogoče štiri konkurenčne reprezentance, pa še te nič posebnega, kot v preteklosti. Sicer pa kar je uspelo, ni zasluga tega hrvatarčka ampak skakalcev in trenerjev, on je samo "selektor".

Sorodne novice