Šport > Zimski športi
2226 ogledov

Zajc: "Če bi mi kdo rekel kaj takšnega, bi si mislil svoje!"

SP Planica 2023 Saša Despot
Timi Zajc je za konec domačega svetovnega prvenstva svojo bero medalj oplemenitil še za zlato kolajno na ekipni tekmi.

Slovenska skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je postala svetovni prvak na ekipni tekmi v Planici. Za Slovenijo je bila to tretja kolajna na domačem SP, od tega druga zlata. Pri čisto vseh medaljah pa je sodeloval veliki junak Planice Timi Zajc, potem ko so v nedeljo do brona skočili slovenski skakalci na mešani ekipni tekmi, v petek pa je postal svetovni prvak na veliki napravi. Vse skupaj je zaokrožil še z zlatom na moški ekipni tekmi.

Planica 2023 Planica 2023 Šport Slovenija prvič do svetovnega naslova na ekipni tekmi

"Danes je bilo veliko lažje, kot včeraj. Vedel sem, da sem v takšni formi, da ga ne bi smel preveč 'biksati' na skakalnici. Pa na ekipni tekmi vedno damo vse od sebe. Ne glede na to, če kdo naredi napako, nam vseeno skupaj lahko uspe. Danes se nam je znova poklopilo," je bil po tekmi zadovoljen najuspešnejši skakalec svetovnega prvenstva v Planici.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Mislim, da mi bo v nadaljevanju kariere težko preseči moje tukajšnje uspehe. Glede na to, kako slabo je kazalo prejšnji vikend, se je ta vikend izšel popolno," je bil po tekmi navdušen Zajc. "V bistvu sploh nisem veliko razmišljal, kateri bomo na koncu. Prvo serijo smo vsi začeli dobro, v drugi seriji je bilo tesno, toda užival sem. Prišlo je veliko ljudi, bilo je dobro vzdušje in ena lepa tekma. Ob taki podpori navijačev je lažje skakati. Imaš boljši občutek, čeprav je morda nekoliko večji pritisk, ti dajo tisto potrebno energijo," je pohvalil navijače veliki planiški junak. "Ne vem točno, koliko so gledalci pomagali pri samem skoku. Je bilo pa zagotovo zadovoljstvo v izteku takšno, kot vprašanje, če ga bom še kdaj doživel. Takšne trenutke lahko pričarajo le domači navijači."

Timi Zajc Fešta v Planici Šport Nooooro! Tako so Timijev naslov doživeli sotekmovalci: "Dali smo si duška!"

Timi Zajc se je z dvema zlatima in eno bronasto medaljo na prvem mestu po številu medalj s svetovnih prvenstev izenačil s Petrom Prevcem (ena srebrna in dve bronasti) kot najuspešnejši Slovenec. A so Timijeve celo bolj žlahtne. "To že, ampak Pero ima v svoji karieri že toliko zmag, da pri tem ga bom pa težko ujel. Upam, da se čim prej vrne, pa še on kakšno osvoji," se je na svojega poškodovanega kolega spomnil aktualni svetovni prvak.

Zajc je sicer po zmagi na posamični tekmi na veliki skakalnici razkril, da je prejšnjo noč zelo slabo spal. Kako pa je bilo tokrat? Po zgodovinskem večeru? "Šel sem spat še kasneje, spal sem še manj kot včeraj. To se pozna. Telo se zaveda, da se nekaj dogaja. Bilo je precej stresno. Vesel sem, da je vsega konec, da se danes vse zaključi in se lahko sprostim. Včeraj nismo mogli veliko proslavljati. Vseeno smo vedeli, da nas danes čaka še ena tekma. Težko pa je zaspati, ko osvojiš nekaj takšnega. Bil sem še poln energije, zjutraj sem zgodaj vstal. Tako, da bo to vse verjetno jutri še prišlo za mano, bom kar utrujen."

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dobitniki medalj s svetovnega prvenstva kot nagrado dobijo tudi majhno smrečico. Timi je že poudaril, da bo tisto s posamične tekme posadil ob svoji domači skakalnici. Kot kaže pa bo moral biti previden, da jo ne zaraste cel smrekov gozd. "Za to smrekico še ne vem, kam gre. Zdaj imam že tri. Mogoče bomo pa posadili živo mejo okoli skakalnice," je med smehom odgovarjal Zajc.

Slednji si na začetku sezone ni mogel niti predstavljati, kaj vse bo v njej dosegel. "Če bi mi kdo rekel kaj takšnega, bi si mislil svoje in se ne bi z njim strinjal." Zajc je sicer dokazal, da je pravi tekmovalec za velike tekme. V zadnjih dveh letih je osvojil kar sedem medalj z največjih tekmovanj. "Pred svetovnim prvenstvom sem ravno razmišljal, da sem lani nekje ta čas ravno prišel v formo, da če mi je tudi letos namenjeno, se bo to zgodilo, da ne smem ničesar izsiljevat. Kot sem že rekel pred svetovnim prvenstvom, sem vseeno msilil, da je v najboljši formi Anže, da če bo kdo osvojil medaljo, jo bo on. Skakal sem dobro in hvala bogu, da se mi je poklopilo."

Timi Zajc Trnova pot Šport Timi Zajc: "Če ne bi bilo tiste afere, me danes ne bi bilo tukaj"

V svojega varovanca je verjel tudi glavni trener Robert Hrgota, ki mu je že na začetku sezone napovedal, da računa, da bo ravno Timi osvojil medaljo na svetovnem prvenstvu. "Bilo mi je kar težko, ker na treningih sem odlično skakal, tekme na začetku sezone pa se niso izšle. Toda na tej naši 120-ki sem bil vedno v top formi, ne glede na to, kateri sem bil nato na tekmi čez vikend. Robi je takrat rekel, da bom imel februarja veliko priložnost ter da verjame, da bom tu tudi nekaj osvojil," je anekdoto potrdil tudi Zajc, preden se je poklonil svojemu glavnemu trenerju.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"O tem, koliko je Robi prinesel v reprezentanco, ne rabim govorit, saj vse vidimo. Veliko fantov je ogromno doseglo pod njegovim vodstvom. Ni se še zgodilo, da bi imeli pet, šest fantov tako uspešnih, da lahko vsakdo skoči do medalje. Imamo res super ekipo, super trenerje in lahko le upamo, da bo to čim dlje trajalo."

Timi bo sicer v soboto prejel kar dve zlati snežinki, saj je v Kranjski Gori na sporedu tudi podelitev medalj še za posamično petkovo tekmo. "Dve himni, komaj čakam! Zdaj se stuširam, pa gremo na podelitev. Potem pa končno trenutek, ko se bom lahko začel zavedati, kaj mi je uspelo. Himno sem sicer že dvakrat poslušal tu v Planici, zdaj jo bom slišal še dvakrat. Danes bo res en zelo lep večer," je zaključil aktualni svetovni prvak v smučarskih skokih.

Planica 2023 Fotogalerija Šport Slovenija celo četrta po osvojenih kolajnah skakalnica Hramše, Timi Zajc Timi Zajc Šport Na tej skakalnici je začel svojo pot novi svetovni prvak Kamil Stoch Ne le zaradi uspehov Šport Eden največjih popolnoma zaljubljen v Slovenijo: "Tu sem spoznal ..." Nika Križnar, Zoran Zupančič "A so podkupljeni?" Šport Zupančič pobesnel: "Ne vem, če za takšne ljudi sploh obstaja kazen!" Maja Vtič Odzivi Šport Slovenke razočarane, še ena spregovorila o koncu kariere Peter Prevc To je bilo krivo Šport Hrgota razkril vzrok za grozljiv Petrov padec, tako je padec brata doživel Domen
Komentarjev 1
  • timja 21:26 04.marec 2023.

    TIMI TI SI CAR

Sorodne novice