Šport > Zimski športi
56936 ogledov

Šok v skakalni karavani! Eden največjih v Planici nenadoma končal kariero

Severin Freund Profimedia
Severin Freund je v Planici končal svojo bogato skakalno kariero.

Med tistimi, ki so v Planici končali športno pot, je nekoliko presenetljivo tudi nekdanji skupni zmagovalec svetovnega pokala, Nemec Severin Freund. "V zadnjih tednih je postalo jasno, da je čas za konec kariere," je na finalu svetovnega pokala na letalnici v Planici presenetil s svojim obznanilom Freund.

"Imel sem res lepa leta, v katerih sem nabral veliko dragocenih izkušenj. Zdaj lahko zaprem to poglavje v svojem življenju tako, kot sem si ga zamislil," je nemška tiskovna agencija dpa navedla 33-letnega Bavarca, ki je kariero danes sklenil s poletoma, dolgima 190,5 in 215 metrov.

Severin Freund | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta je v sezoni 2014/15 kot zadnji Nemec osvojil svetovni pokal, takrat po hudem boju s Petrom Prevcem, ko sta oba sezono končala v Planici z enakim številom točk, a je imel Nemec več posamičnih zmag.

Freund je sicer osvojil tudi ekipno olimpijsko zlato 2014, na svetovnih prvenstvih v skokih in poletih je zbral enajst kolajn, v svetovnem pokalu pa je vpisal 22 posamičnih zmag, zadnjo novembra 2016.

Severin Freund | Avtor: Profimedia Profimedia

Njegovo kariero so zaznamovale tudi zdravstvene težave, po več poškodbah, med drugim tudi po dveh strganih križnih vezeh, se zadnja leta ni vrnil na nekdanjo raven. Kljub temu je v zadnjem obdobju pokazal napredek in se pred dvema tednoma veselil ekipnega srebra na SP v poletih v Vikersundu.

"Severin pušča veliko vrzel v reprezentanci v športnem in osebnostnem smislu," je dejal glavni trener Nemčije Stefan Horngacher. "Obžalujemo, a spoštujemo njegovo odločitev in storili bomo vse, kar je v naši moči, da ga ohranimo v naših vrstah tudi v prihodnje."

Severin Freund | Avtor: Profimedia Profimedia

To napoveduje tudi sam Freund: "Smučarski skoki so moja velika strast in zaradi tega mi bije srce. Zato bom s tem športom ostal povezan do konca življenja."

Freund je sicer še četrti skakalec, ki je letos v Planici sklenil svojo športno pot. V četrtek se je po kvalifikacijah, ko se ni uspel prebiti na tekmo, poslovil Italijan Alex Insam, po petkovi tekmi je svojo športno pot končal naš Anže Semenič, na sobotni ekipni tekmi je svoja zadnja dva skoka kariere opravil legendarni Japonec Daiki Ito, v nedeljo pa se je zdaj poslovil še Freund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice