Šport > Zimski športi
4557 ogledov

Mali kristalni globus v slovenskih rokah

Žiga Jelar Epa
Žiga Jelar je sezono končal kot najboljši letalec sezone. Le za 10 točk je premagal Timija Zajca.

Na zadnjem dejanju 43. sezone svetovnega pokala je nastopilo v tej sezoni najboljših 30 skakalcev, med njimi kar šest Slovencev. Organizatorji finala so se odločili, da bo tudi zadnja tekma sezone zaradi izjemno toplega vremena v dolini ter sonca, ki je povzročil nemalo težav na zaletni smučini, potekala brez poskusne serije.

Pred zadnjo tekmo sezone je bilo sicer odprtih še nekaj vprašanj o dobitnikih lovorik. Slovenci so po zmagovitih domačih nastopih lovili celo zmago v pokalu narodov, saj so za Avstrijci na drugem mestu zaostajali "le" še za 194 točk. Za Slovenijo sta poleg zmagovite četverice na moštveni tekmi v postavi Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek nastopila še Lovro Kos in Cene Prevc.

V boju za veliki kristalni globus je imel vodilni Japonec Ryoyu Kobayashi pred zadnjo tekmo in svojim edinim izzivalcem Nemcem Karlom Geigerjem 89 točk naskoka. Slednji bi tako moral zmagati, pri tem pa se japonski as ne bi smel uvrstiti v prvo dvajseterico.

Za slovenske ljubitelje skokov je bil bolj zanimiv boj za naslov najboljšega letalca sezone, saj je imel Jelar v boju za mali globus 20 točk prednosti pred rojakom Zajcem in 30 pred svetovnim rekorderjem Avstrijcem Stefanom Kraftom.

V prvi seriji je med prvimi poletel Cene Prevc in z daljavo 241 metrov kar nekaj časa vodil. S številko 21 ga je nato prehitel Norvežan Marius Lindvik, ki je doskočil še pol metra dlje. Med oba se je kasneje uvrstil še Yukiya Sato.

Kmalu zatem je postalo jasno, da je boj za zmagovalca svetovnega pokala odločen. Kobayashi je namreč preskočil Geigerja.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Po Japoncu se je zvrstil slovenski paket. Lanišek je 'pristal' pri 231 metrih, Peter Prevc pri 235,5 metra.

Sledil je še boj za mali kristalni globus. Kraft je skočil 232 metrov, Zajc meter dlje, a je za 1,2 točke zaostal za Avstrijcem. Nato pa je svoje prvo mesto v poletih upravičil Jelar z daljavo 239 metrov. Slovenski skakalec je zaostal le za Lindvikom.

Za Norvežanom in Slovencem so se zvrstili Poljak Piotr Zyla, Sato in Peter Prevc, šesto mesto pa sta si razdelila Kobayashi in Cene Prevc. Kraft je bil osmi le mesto pred Zajcem, ta je bil devet skupaj z Dawidom Kubackijem. Tik za deseterico se je uvrstil Lanišek, Kos je bil 20.

Druga serija

Lanišek, ki je v tej sezoni enkrat zmagal, bil štirikrat drugi in trikrat tretji, je enega najboljši skokov v sezoni prihranil prav za konec. Poletel je do 244,5 metra in zanesljivo prevzel vodstvo. Za njim je nato zaostal Kubacki.

Na zahtevo trenerja Roberta Hrgote je Zajc nato skočil z mesto nižjega zaletišča, a vseeno zmogel daljavo 240 metrov. Za točko in pol je prehitel Laniška. 

Za enako strategijo kot Slovenci so se odločili tudi Avstrijci. Kraft se je v smučino podal z istega naletnega mesta kot Zajc, a z daljavo 228 precej zaostal. Mali kristalni globus je tako že bil v slovenskih rokah, Zajca je lahko ugnal le še Jelar.

Po poletu Ceneta Prevca je Slovenija prišla do trojnega vodstva. Cene je z osebnim rekordom 246 metrov in najdaljšim poletom v Planici letos, a slabšimi ocenami, padel na tretje mesto. Novi zmagovalec svetovnega pokala Kobayashi je nato zaostal za trojico slovenskih orlov. A takoj zatem so bli na vrhu že štirje. Peter Prevc je pristal pri 240 metrih in prevzel vodstvo.

Peter Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovensko dominacijo je nato prekinil Sato. S poletom 242,5 metra se je Japonec povzpel na prvo mesto. Na vrhu so bile le še Zyla, Jelar in Lindvik. Poljak je precej zaostal (221,5 metra).

Jelar je doskočil pri 232 metrih in se uvrstil tudi za Zajcem. Dvoboj za mali kristalni globus tako še ni bil povsem odločen. Lindvik je z 245,5 metra nato potrdil zmago. Sato je bil drugi, na zmagovalni oder pa se je povzpel še Peter Prevc. Do sedmega mesta so mu sledili Zajc, Lanišek, Jelar in Cene Prevc. Kos je bil 20.

Avstrija je v pokalu narodov zadržala 47 točk prednosti pred Slovenijo.

Najboljši skakalec zaključka je postal Zajc, ki je dobil preizkušnjo Planica 7, v tem tekmovanju so poleg posamičnih tekem šteli še poleti v kvalifikacijah in moštveni preizkušnji. Lindvik je bil drugi, tretji pa Peter Prevc.

V boju za mali kristalni globus je Jelar osvojil 270 točk, Zajc 260, Kraft pa 234. Četrti je bil Peter Prevc (194), peti pa Lanišek (171).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice