Šport > Zimski športi
431 ogledov

Z dobro formo na prvo tekmo po devetih mesecih

peter prevc
Najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov Peter Prevc je končal rehabilitacijo po poškodbi in se bo konec pridružil svetovnemu pokalu.

Peter Prevc si je za preizkus forme pred novoletno turnejo sizbral švicarski Engelberg, kjer je v preteklosti že zmagal, in upa, da bo z enomesečno zamudo sproščeno in neobremenjeno vstopil v poolimpijsko zimo.

peter prevc Prevc o Janusu Šport "Mogoče sem izrekel preveč in tega ne bi ponovil"

"Upam, da bo vse umirjeno, da bo vse lepo potekalo, glede na to, da konec koncev ne vem, kaj na tekmi pričakovati. Tja grem, da vidim, kje sem, kaj zmorem, kaj sem natreniral in kaj dobri skoki na treningih pomenijo na tekmi," je pred težko pričakovano vrnitvijo v svetovni pokal, kjer je nazadnje nastopil marca v Planici, dejal 26-letni skakalec.

Po besedah trenerja Gorazda Bertonclja je bil pripravljen že za tekmi v Titisee-Neustadtu, ki sta nato odpadli zaradi pretoplega vremena, a v slovenskem taboru so se odločili, da bodo delali počasi in postopoma, da ne bodo prehitevali, saj se je to v preteklosti že maščevalo. Prevc, ki se je pripravljal na vrnitev pod vodstvom trenerjev Janija Grilca in Matevža Šparovca, je vesel, da se njegova pripravljenost dviguje iz dneva v dan.

"V bistvu se moja forma ves čas dviguje. Na vsakem novem treningu je dober skok višje postavljen, kot je bil prej. Recimo, da so trije skoki od petih ali šestih na trening spodobni za svetovni pokal. Z ravnjo dobrih skokov sem zadovoljen. Dodaten razlog za optimizem pred prvimi tekmami je tudi dejstvo, da sem imel v zadnjih dveh tednih le en slab trening," meni skakalni šampion, ki je imel v zadnjem času zelo malo primerjave s sotekmovalci v reprezentanci, po odpadlih tekmah v Nemčiji sicer nekoliko več.

peter prevc Smučarski skoki Šport Bertoncelj spregovoril o stanju Petra Prevca

"Primerjave sem imel zelo malo. Fantje pridejo s tekem domov, 'na horuk' opravijo trening in gredo nazaj. Ko so oni na skakalnici, vse poteka drugače. Na treningih smo bili precej enakovredni, na tekmah je drugače. Naši tekmovalci so doma drugače razvrščeni kot potem na tekmah, a vseeno je pomirjujoče videti, da dosegajo dobre rezultate v svetovnem pokalu," je dejal Prevc, medtem ko je Bertoncelj pred današnjih odhodom v Švico dodal, da prav nič ne zaostaja za kolegi v reprezentanci, pri čemer je izpostavil najboljša slovenska skakalca to zimo, Timija Zajca in Domna Prevca.

Pred prvim nastopom je Prevc zbral približno 170 skokov, kar je nekje 30 odstotkov glede na reprezentančne kolege, ki so že pri številkah 550 do 600. Poleg tega je opravil le en trening s pristanki na sneg. Bertoncelj pravi, da sam v tem ne vidi težave in da je Peter brez problemov opravil trening, izkušeni skakalec pa opozarja, da sneg vseeno drugače zagrabi smučko kot plastika. "Plastika je vsak dan ista, na snegu pa je vsak dan drugače pristajati. Tudi Domen si v Ruki ni upal pristati v telemark, pa nima nobenih težav s poškodbo."

Ne glede na to skakalec, ki ima za pasom 22 zmag v svetovnem pokalu, v sezoni 2015/16 pa je bil tudi skupni zmagovalec sezone, pravi, da pred vrnitvijo nima nobenih strahov, nastopa se veseli, saj je bilo, kot je v smehu razkril, težko spremljati tekme z enega in istega kavča.

"Težko govorim, kaj se bo zgodilo. Za zdaj še nimam ničesar 'v roki', da bi lahko rekel, ali sem bil slabši ali boljši kot na treningu. Želim si konstantne skoke. Lažje mi bo, ker fantje v ekipi dobro skačejo, tako da breme rezultata ne bo na meni. In to me pomirja. Tudi zato, ker vidiš, da jim gre dobro v svetovnem pokalu. Zdaj sta spredaj Domen in Timi, ki držita ekipo pokonci in upam, da jim bomo drugi sledili."

Gregor Schlierenzauer Katastrofalna forma Šport Legendarni smučarski skakalec si bo po slabem uvodu vzel premor

Razumljivo pred krstom v sezoni konkretnih rezultatskih ciljev nima. "Sam se tako visoko, kot me je postavil trener (v top 15, op. STA), še ne bi podal. A 100-odstotno se moram uvrstiti na tekmo, 90-odstotno v finale, 80-odstotno v 'top 20', za naprej pa še nisem razmišljal," je dejal in dodal, da se bo vse skupaj zares začelo šele z novoletno turnejo, Švico si je izbral za vrnitev zgolj za to, da se pred prvim vrhuncem preizkusi na najvišji ravni.

"Ko sem pogledal zgodovino prizorišč, sem hitro uvidel, da je Engelberg najbolj stanovitno prizorišče glede vetra, snega, rutine ... Pred novoletno turnejo sem hotel iti vsaj na eno tekmo in Engelberg zelo dobro poznam. Nekaj pritiska zagotovo pred tekmo bo, a dobro je, da celotna ekipa dobro skače, tako da se ta pritisk pričakovanj malo porazdeli."

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.