Šport > Zimski športi
4240 ogledov

Izjemen ekipni uspeh slovenskih orlov

timi zajc
1/32
Timi Zajc je bil najboljši orel na tekmi (4. mesto).
V Planici je bilo na sporedu uvodno dejanje finalnega spektakla, s katerim se bo tradicionalno zaključila še ena sezona svetovnega pokala smučarskih skokov. Najboljša orla sta bila Timi Zajc na četrtem in Domen Prevc na petem mestu.

Slovenski skakalci, na tekmi jih je nastopilo kar devet, so pred domačimi navijači v Planici dosegli velik ekipni uspeh. Blestela sta predvsem mladeniča v A reprezentanci Timi Zajc na četrtem in Domen Prevc na petem mestu. Zajc je v finalu zadržal uvrstitev iz prve serije, mlajši od bratov Prevc pa je pridobil eno mesto. Zajc s prvim poletom zabeležil celo nov osebni rekord (240 m). Po polovici tekme je v skladu s tradicijo prečrtal številko 239 na njegovi smučki ter pripisal novo rekordno daljavo.

skoki v Planici | Avtor: Anže Petkovšek Timi Zajc Anže Petkovšek

Uspeh orlov je z desetim mestom dopolnil Peter Prevc, Anže Semenič je bil 20., Bor Pavlovčič pa 29. Zelo zadovoljen je bil po tekmi P. Prevc, zmagovalec treh posamičnih tekem na letalnici bratov Gorišek, ki je v finalu postregel z dotlej najboljšim poletom v Planici (226,5 m).

skoki v Planici | Avtor: Anže Petkovšek Peter Prevc Anže Petkovšek

Zmage, sploh prve v karieri, se je veselil Nemec Markus Eisenbichler, ki je v finalu pridobil eno mesto in vodilnega po prvi seriji Japonca Ryoyuja Kobayashija potisnil na drugo mesto. Družbo jima je na zmagovalnem odru delal Poljak Piotr Zyla. Tik za stopničkami sta se zvrstila Zajc in D. Prevc.

Številčna slovenska zasedba

Na startni vrsti predzadnje posamične tekme sezone je bilo 40 skakalcev, med njimi pa kar devet slovenskih predstavnikov.

timi zajc Planica Šport Najboljša Slovenca tretji in peti

V nacionalnem paketu so tekmo odprli Jaka Hvala, Bor Pavlovčič in Žiga Jelar. Tilen Bartol je imel številko 10, Jurij Tepeš 12, Peter Prevc 15, Anže Semenič 28, Domen Prevc 33 in Timi Zajc 34.

Peter Prevc Planica 2019 Peter Prevc Šport "Na žalost zgolj boj za preživetje"

V kvalifikacijah sta bila najboljša orla Zajc in mlajši od bratov Prevc, ki sta se na tekmo uvrstila s tretjim oziroma petim rezultatom. Kvalifikacijski polet se je ponesrečil Robertu Kranjcu, ki bo v Planici sklenil svojo športno pot. Na tekmi bi moral nastopiti v vlogi predtekmovalca, vendar se ni pojavil na startni vrsti. 37-letni veteran je sam izrazil željo po dodatnem poletu, vendar se mu je nato iz nepojasnjenih razlogov odpovedal. "Roberta očitno ne bomo videli, ker ga ni na startu. Takšno informacijo sem dobil," je v prenosu na TV Slovenija dejal komentator Andrej Stare.

Robert Kranjec Planica 2019 Izpolnjena želja Šport Robert Kranjec bi moral leteti tudi danes

Zelo ugodne razmere za letenje so prirediteljem tekmovanja povzročile nekaj preglavic, saj je najboljši skakalec sezone Ryoyu Kobayashi z najnižjega zaletišča v kvalifikacijah poletel kar 248 metrov. Organizatorji so bili zato prisiljeni inštalirati dodatno zaletno mesto pod številko ena.

Planica 2109 Dva državna rekorda Šport Šlo je predaleč, dodatno delo za Grosa

Poskusno serijo je dobil Markus Eisenbichler (232 m) pred Piotrom Zylo (227 m) in Simonom Ammannom (236 m). Najboljši orel je bil Zajc na četrtem mestu (233 m). D. Prevc je bil sedmi (225 m), Semenič 12. (217,5 m), Bartol 16. (233 m), P. Prevc 19. (218 m), med trideseterico pa se je uvrstil še Pavlovčič 29. (234,5 m). Hvala je poletel 210,5 m, Jelar 207,5 m, Tepeš pa 193 m.

Timi Zajc Planica 2019 Poskusna serija Šport Razpoloženi orli leteli proti dnu

1. serija

Od prve peterice orlov je samo Pavlovčič presegel mejo 200 metrov, ostali pa se s poleti niso proslavili. Najslabše se je odrezal Tepeš s 183 metri. Žirija se je nato odločila za zvišanje zaletnega mesta, kar je bila voda na mlin boljšim tekmovalcem, obenem pa zaušnica vsem tistim, ki so z nastopom že opravili. Dvig zaletne rampe je s pridom izkoristil P. Prevc, ki je z 225,5 m prepričljivo prevzel vodstvo, kjer pa je ostal le nekaj minut. "To je skok, kakršnih si želim," je za nacionalno televizijo dejal nekoč najboljši letalec na svetu.

skoki v Planici | Avtor: Anže Petkovšek Anže Semenič Anže Petkovšek

Semeniča (219 m) je premetavalo po zraku in ga med letom odneslo povsem desno, imel pa je tudi veliko sreče, da je sploh ostal na nogah. D. Prevc je poletel 233,5 metra in se uvrstil tik pod vrh, za huronsko veselje v izteku skakalnice pa je z novim osebnim rekordom poskrbel Zajc (240 m). Najboljšega Slovenca je nato prehitel Zyla (242 m), medtem ko sta Stefan Kraft (214 m) in Kamil Stoch (211 m) zaostala za najboljšo deseterico. S prvotnega zaletnega mesta se je na vrh zavihtel Eisenbichler (238,5 m), a ga je z enako daljavo kot Zyla premagal Kobayashi (242 m).

Jaka Hvala 192,5 m / 38. mesto
Bor Pavlovčič 201,5 m / 30. mesto
Žiga Jelar 191 m / 37. mesto
Tilen Bartol 199 m / 31. mesto
Jurij Tepeš 183 m / 39. mesto

Peter Prevc  225,5 m / 12. mesto
Anže Semenič 219 m / 25. mesto
Domen Prevc 233,5 m / 6. mesto
Timi Zajc 240 m / 4. mesto

skoki v Planici | Avtor: Anže Petkovšek Ryoyu Kobayashi Anže Petkovšek

2. serija

Finalno serijo je z osmega zaletnega mesta odprl Pavlovčič, ki je za dobrih deset metrov preletel svojo znamko iz prve serije (211 m). Semenič je z 217,5 metra napredoval po lestvici, do konca je pridobil pet mest. P. Prevc je dodal še meter v primerjavi s prvo serijo (226,5 m) in se močno razveselil svojega najboljšega poleta v Planici.

D. Prevc je z 224 metri prehitel tedaj vodilnega Ammanna (238 m) in najmanj ubranil uvrstitev iz prve serije. Jakub Wolny je zaostal za obema Prevcema, na vrhu pa so ostali samo še štirje tekmovalci. Najboljši orel po prvi seriji Zajc je poletel 228,5 metra, s tem skočil na vrh in poskrbel za dvojno slovensko vodstvo.

Zyla ga ni polomil (234 m) ter Zajca in D. Prevca potisnil mesti nižje. Izkazal se je tudi Eisenbichler (233 m), ki je zanesljivo prevzel vodstvo pred nastopom letos izredno dominantnega Japonca. Kobayashi, ki je imel sicer 11 točk zaloge iz prve serije, je poletel le 220 metrov in osvojil drugo mesto. Eisenbichler je s tem prišel šele do prve zmage v svetovnem pokalu.

Bor Pavlovčič 211 m / 29. mesto
Anže Semenič 217,5 m / 20. mesto
Peter Prevc 226,5 m / 10. mesto
Domen Prevc 224 m / 5. mesto
Timi Zajc 228,5 m / 4. mesto

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

skoki v Planici | Avtor: Anže Petkovšek Domen Prevc je bil s petim mestom drugi najboljši Slovenec. Anže Petkovšek

Komentarjev 3