Šport
150 ogledov

Znana oba finalista

Ludovic Fabregas Profimedia
Francozi in Danci za zlato kolajno na rokometnem SP.

Znana sza oba finalista rokometnega svetovnega prvenstva na Poljskem in Švedskem. Danska je na prvi polfinalni tekmi v Gdansku premagala Španijo s 26:23 (15:10), Francija pa je bila na drugi polfinalni tekmi v Stockholmu boljša od Švedske z 31:26 (16:12).

Francija bo v švedski prestolnici naskakovala sedmo zmago na svetovnih prvenstvih po Islandiji 1995, Franciji 2001 in 2017, Hrvaški 2009, Švedski 2011 in Katarju 2015. Na najbolj prestižni turnirski tekmi se bo v nedeljo pomerila z Dansko, ki bo lovila tretjo zaporedno zmago po turnirjih v Nemčiji in Danski 2019 ter Egiptu 2021, kar doslej ni uspelo še nobeni izbrani vrsti na svetu.

Francozi so temelje za zmago nad gostitelji postavili v prvi polovici tekme. V 25. minuti so povedli s 14:9, lepo zalogo v golih pa so ubranili vse do konca tekme na nogometnem stadionu s premično streho v švedski prestolnici.

Švedi, ki so najbolj pogrešali poškodovanega Jima Gottfridssona, so se v drugem polčasu borili kot levi. Približali so se na dva gola (22:24 in 23:25), prelomni trenutki dvoboja pa so pred 19.128 gledalci minili v znamenju Francozov, ki so v 55. minuti povedli s 30:24.

Najbolj učinkovit francoski igralec je bil Ludovic Fabregas s šestimi goli, Dika Mem in Kentin Mahe sta dosegla po pet zadetkov. Pri Švedih je Eric Johansson v polfinalu dosegel pet, Jonathan Carlsbogard in Daniel Pettersson pa po štiri gole.

Danci so na popoldanski tekmi že po petnajstih minutah igre povedli z 9:5. V nadaljevanju so malenkostno popustili, kar so Španci, ki so v glavnem delu premagali Slovence, takoj izkoristili in se jim približali na gol zaostanka (10:11).

Simon Pytlick | Avtor: Profimedia Profimedia

V končnici prve polovice tekme so rokometaši s Pirenejskega polotoka znova občutili moč Skandinavcev, ti so se po delnem izidu 4:0 na veliki odmor podali s prednostjo petih golov (15:10).

Izbranci danskega selektorja Nikolaja Jacobsena so v drugem polčasu imeli nekaj težav s Španci, ki so se jim na račun sijajnih obramb vratarja Gonzala Pereza De Vargasa v 48. minuti približali na gol zaostanka (19:20). V odločilnih trenutkih dvoboja so Danci le strli odpor tekmecev.

Pri Dancih sta bila na polfinalni tekmi najbolj učinkovita Simon Pytlick s šestimi in Magnus Saugstrup s petimi goli. Pri Špancih je Alex Dušebajev dosegel pet, Ferran Sole pa štiri zadetke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice