Šport
26 ogledov

Zoki odločil v 38. minuti, García v jok

Dominikanska republika
1/12
EPA
Slovenski košarkarji so težje od pričakovanj premagali Dominikansko republiko (71:61). Zdovčevo četo v četrtfinalu čakajo prvi favoriti turnirja Američani, ki so zanesljivo ugnali Mehičane (86:63).

Slovenska košarkarska reprezentanca se je še drugič zapored uvrstila med osem najboljših na svetu. Pred štirimi leti v Turčiji je Slovenija osvojila osmo mesto, tokrat je za preboj v četrtfinale s spremenljivo igro premagala Dominikansko republiko (71:61). Glavni junak zmage je bil Zoran Dragić, z 18 točkami prvi strelec tekme, ki je v drugem polčasu zaustavil prvega zvezdnika tekmecev - Francisca Garcío.

Namesto Slokarja Omić

V dvorani Palau Sant Jordi se je zbralo približno 2500 slovenskih navijačev. Jure Zdovc je v prvo peterko postavil Gorana Dragića, Zorana Dragića, Domna Lorbka, Miho Zupana in Alena Omića. Začetno otipavanje je pripadlo dominikanski reprezentanci (2:6), čeprav je moral njihov glavni adut Francisco García že v drugi minuti na klop zaradi svoje druge osebne napake. Slovenci so s trojko Jureta Balažiča povedli (7:6), toda Dominikanci so po prostih metih Édgarja Sose spet vodili (7:10).

Slovenci niso našli ritma v napadu, v sedmi minuti pa je drugi prekršek naredil tudi Goran Dragić in se preselil na klop. V končnici prve četrtine je štiri točke dosegel Balažič in poskrbel za novo vodstvo Slovenije (13:12), po prvih desetih minutah pa je bil izid izenačen (15:15), potem ko je v zadnji sekundi zadel Jaka Klobučar. Zdovčevi izbranci so večino točk dosegli izpod koša, met z razdalje slovenskim branilcem ni stekel. 

V petih minutah 19:2 za Slovenijo

Drugo četrtino je s košem odprl Klemen Prepelič, vendar sta prednost moštvu s Karibov ponovno prinesla Juan Coronado in Jack Michael Martínez (17:19). James Feldeine je oplemenitil naskok Dominikancev, z dobrim prodorom mu je odgovoril Jaka Blažič (19:21).

Feldeine je še naprej polnil koš fantov s sončne strani Alp in v 15. minuti so Slovenci zaostajali že za sedem točk (19:26). Serijo je z lepim metom z razdalje prekinil Uroš Slokar (21:26). Slednji je kmalu zadel še enkrat, odgovoril mu je Eulis Báez, nato pa je trojko zadel še Zoki Dragić (26:28). 

S povratkom Gorana Dragića na parket je Slovenija začela diktirati tempo in po trojki Zupana in protinapadu Zorana Dragića je povedla za pet točk (33:28). Do konca prvega polčasa so košarkarji v zelenem še povišali prednost in na glavni odmor odšli z zanesljivimi desetimi točkami naskoka (38:28). V prvih 20 minutah so Slovenci dominirali v skoku, kar ni bil pogost slučaj na letošnjem Mundobasketu.

Izpustili visoko prednost

Na začetku drugega polčasa so Slovenci hitro realizirali dva protinapada, vsak od bratov Dragić po enega (42:28). Nato je šele svojo prvo točko na tekmi dosegel Eloy Vargas, uspešen prodor Sose pa je na drugi strani izničil Goran Dragić. Po novem košu slovenskega organizatorja igre so Zdovčevi izbranci v 25. minuti vodili že za 15 točk (46:31).

S povratkom Garcíe v igro so Dominikanci začeli manj igrati na silo, s trojko svojega prvega zvezdnika so se spet približali na deset točk zaostanka (46:36). Toda z enako mero mu je vrnil Zoran Dragić, po dveh natančnih prostih metih Lorbka pa je prednost spet znašala 15 točk (53:38). Po svoji tretji osebni napaki je na klop spet odšel Goran Dragić in to so Dominikanci znali izkoristiti, z delnim izidom 10:1 so se občutno približali Slovencem pred zadnjimi desetimi minutami (54:48).

Drama v zadnji četrtini, odločil Zoki

Zoran Dragić Edgar Sosa Slovenija Dominikanska republika osmina finala Mundobask | Avtor: EPA EPA

Tudi zadnja četrtina se je začela slabo za 'junake', po dveh uspešnih napadih Martíneza so tekmecem dovolili, da so prišli tako blizu, da bi lahko prevzeli vodstvo že z enim uspešnim napadom (54:52). S trojko je živce slovenskih navijačev pomiril Prepelič, a je hitro za tri zadel tudi Ronald Ramón (57:55). Sledilo je šest zaporednih točk Slovenije, ki so jih prispevali Goran Dragić, Lorbek in Zoran Dragić in tako je slovenska klop spet lažje zadihala (63:55).

Ključna je bila 38. minuta. Dominikanci so ob zaostanku za šest (63:57) imeli napad, toda prekinil ga je Zoran Dragić z ukradeno žogo in protinapadom. Sledila je še ena uspešna akcija popularnega Zokija in pred zadnjimi 120 sekundami je imela Zdovčeva četa spet dvomesten naskok (67:57).

Ob tem velja poudariti, da je Zoran v drugem polčasu zelo omejil učinek Garcíe, ki je v drugem polčasu dosegel le pet točk, potem ko je skoraj celotnih prvih 20 minut presedel na klopi. Do konca tekme zmaga Slovenije ni bila več ogrožena, po zadnjem pisku sirene pa je poraz (71:61) najtežje prenesel prav prvi zvezdnik Dominikancev García, ki je neutolažljivo jokal v objemu svojih soigralcev.

Nosilci García, Vargas in Feldeine

Dominikanska republika | Avtor: EPA EPA
Reprezentanca Dominikanske republike je v skupini zasedla tretje mesto z dvema zmagama in tremi porazi. Moštvo s Karibskega otočja je izgubilo proti Ukrajini, ZDA in Turčiji, premagali pa so Novo Zelandijo in Finsko. Kot opomin: Finci so lani ugnali Slovenijo na Eurobasketu v Celju, Novozelandci pa so na zadnji tekmi letošnjih priprav v Beogradu premagali Srbijo.

Glavno orožje Dominikancev je 200 centimetrov visoki Francisco García, sicer član Houston Rocketsov. Na letošnjem Mundobasketu je na prvih štirih tekmah v povprečju dosegal po 20 točk, nato pa se je rahlo poškodoval in izpustil zadnjo tekmo proti Američanom. Prvi skakalec moštva je Eloy Vargas, organizator igre pa je naturalizirani Američani James Feldeine, ki je najboljši asistent zasedbe selektorja Orlanda Antigue.

Mundobasket, osmina finala:

Slovenija : Dominikanska republika 71:61 (15:15, 23:13, 16:20, 17:13)
Z. Dragić 18 (3 sk.), G. Dragić 12 (6 as.), Slokar 9 (6 sk.), Lorbek 8, Balažič 7; Feldeine 18 (8 sk., 3 as.), Martínez 12 (11 sk.), Báez 9, García 7.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.