Svet
3299 ogledov

Airbnb tožili zaradi nelojalne konkurence. To se je zgodilo!

Airbnb
Generalni pravobranilec EU ocenjuje, da je Airbnb le storitev informacijske družbe.

Platforma Airbnb je storitev informacijske družbe in ne nepremičninski posrednik, zato bi morala biti upravičena do prostega delovanja v EU, je presodil generalni pravobranilec EU. Njegovo mnenje za senat sodišča sicer ni zavezujoče. Povod za odločanje je bila pritožba francoske turistične zveze, ki platformi Airbnb očita nelojalno konkurenco.

Turistični delavci v številnih svetovnih mestih, med drugim Parizu, družbi Airbnb očitajo, da prek svoje platforme turistom ponuja številna neprijavljena stanovanja za kratkotrajni najem. Poleg nelojalnosti takšne konkurence predvsem v Parizu opozarjajo, da mnogi domačini zapuščajo mesto, vse večji delež uporabnikov stanovanj v mestnem središču pa predstavljajo turisti.

Francija se je z vprašanji obrnila na EU

Airbnb Nastanitve Svet Županja Pariza zagrozila Airbnb: "Dovolj je!"

Francoska turistična zveza je zaradi tega na državno tožilstvo vložila predlog za pregon, to pa je izdalo obtožni akt in na Sodišče EU naslovilo vprašanji za predhodno odločanje. Zanimalo ga je predvsem, ali za dejavnost Airbnb velja svoboda opravljanja storitev, kot jo uživajo storitve informacijske družbe, so poročale tuje agencije.

Airbnb | Avtor: Profimedia Profimedia

Generalni pravobranilec EU Maciej Szpunar je po preučitvi storitve Airbnb predlagal stališče, da storitev povezovanja morebitnih najemnikov z najemodajalci, ki ponujajo kratkotrajno nastanitev, prek elektronske platforme sodi med storitve informacijske družbe. Za slednje v EU velja prost pretok.

AirBNB Ljubljana Popotnik Za novo leto skoraj vse ljubljanske nastanitve zasedene

Kot je še navedel pravobranilec, bi Francija do neke mere sicer lahko ukrepala, a bi morala o svoji nameri, da poseže v prost pretok storitev informacijske družbe, najprej obvestiti Irsko in Evropsko komisijo.

V Airbnb pozdravljajo odločitev sodišča

V družbi Airbnb, ki v Evropi posluje prek podružnice s sedežem na Irskem, so odločitev sodišča pozdravili in ocenili, da ponuja jasnejši pregled nad zakonodajnimi določili.

Podkupnina: Kuverta z denarjem. Oddajanje Slovenija Zaslužkarje prek Airbnb in Bookinga so najbrž razkrile banke

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 08:43 05.maj 2019.

    In kaj je nelojalna konkurenca ? Vse kar državni birokrati ne znajo ustrezno zakonsko omejiti ! Davek na nepremičnine je začetek vsega . V Sloveniji je praznih okoli 160.000 stanovanj ,ki bi jih morali obdavčiti ali prodati . Predvsem tista v lasti države .