Svet
5695 ogledov

Atomska Belorusija: V to nas je prisilil Zahod!

balistična raketa Topol Epa Ruska balistična raketa med parado.
Oblasti so pojasnile, da ne bodo imele nadzora nad orožjem

Beloruske oblasti so danes sporočile, da so jih v odločitev o namestitvi ruskega taktičnega jedrskega orožja na svojem ozemlju prisilile ZDA in njene zaveznice. Pri tem vztrajajo, da namestitev orožja ne krši nobenih mednarodnih konvencij ter da vojaško sodelovanje med Minskom in Moskvo poteka v strogem skladu z mednarodnim pravom.

"Belorusija se je bila prisiljena odzvati, da bi okrepila svojo varnost in obrambne zmogljivosti," je sporočilo belorusko zunanje ministrstvo in dodalo, da je bil Minsk izpostavljen političnemu in gospodarskemu pritisku brez primere s strani ZDA in njenih zaveznic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so pojasnile, da ne bodo imele nadzora nad orožjem in da njegova namestitev nikakor ni v nasprotju s pogodbo o neširjenju jedrskega orožja. "Vojaško sodelovanje med Belorusijo in Rusijo poteka v strogem skladu z mednarodnim pravom," je še dodalo zunanje ministrstvo.

Putin: ZDA to počnejo že dolgo

Vladimir Putin Aleksander Lukašenko | Avtor: Epa Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko. Epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je namestitev jedrskega orožja na ozemlju Belorusije napovedal v soboto. Takrat je tudi dejal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo.

Ameriški State Department je nato sporočil, da ZDA trenutno ne vidijo znakov, da bi Rusija nameravala uporabiti svoje jedrsko orožje. Zveza Nato pa je navedbe Putina označila za zavajajoče, saj naj bi članice Nata delovale v popolnem skladju s svojimi mednarodnimi obveznostmi. Prav tako je zveza rusko jedrsko retoriko označila za nevarno in neodgovorno.

Ukrajina o "jedrskem talcu"

Ukrajina je medtem v odzivu na Putinovo napoved opozorila, da je Kremelj vzel Belorusijo za jedrskega talca. Ob tem je sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov dodal, da namestitev jedrskega orožja predstavlja naslednji korak k notranji destabilizaciji Belorusije. Kijev je tudi zahteval sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sicer tesen zaveznik Putina, ruski vojski pa je na začetku invazije v Ukrajini že dal na razpolago belorusko ozemlje. Prav tako so se beloruski volivci na referendumu kmalu po izbruhu vojne odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje na svojem ozemlju.

Excalibur eksplozija Video Svet Tako Excalibur ubija Ruse. Razkrita smer ukrajinske ofenzive?
Komentarjev 16
 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 09:00 29.marec 2023.

  leta 1991 je Belorusija, Ukrajina in Kazahstan vrnil jedrsko orožje Rusiji in vstopili so v mednarodne mirovne organizacije za mir. Sedaj oni uvažajo rusko orožje in pravijo, da je kriv zahod...pravzaprav rusi in belorusi grozijo zahodu z jedrsko vojno ! ...prikaži več To je napoved napada na EU.

 • Avatar Antikrist3
  Antikrist3 20:08 28.marec 2023.

  Komaj čakam, da se bodo Američani cvrli, hehehe. NUKE USA!

 • Kmodri 18:40 28.marec 2023.

  V to jih je prisilil Putler!