Svet
5014 ogledov

Barikade in streli na kosovski meji, zloglasni Kadirov o novi vojni

KFOR Mitrovica Profimedia KFOR v Kosovska Mitrovica.
Čečenski voditelj je v obsežnem tekstu podal svoje videnje situacije na kosovsko-srbski meji.

Kosovska vlada je zaradi napetosti prestavila za danes predvideno uveljavitev novih pravil na meji, v skladu s katerimi na kosovsko ozemlje ne bi bil več mogoč vstop s srbsko osebno izkaznico, kosovski Srbi s srbskimi registrskimi tablicami pa bi te morali zamenjati. Ukrep so oblasti po posvetovanjih z ZDA in EU prestavile za en mesec.

Kosovski premier Albin Kurti je v zgodnjih jutranjih urah tvitnil, da se je Priština z mednarodnimi partnerji dogovorila o začasnem odlogu uveljavitve novih pravil, ki naj bi začela veljati z današnjim dnem.

A zaradi napovedanih sprememb so se na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi, okrepile napetosti. Tamkajšnji prebivalci so na cestah postavili barikade, med drugim naj bi bil blokiran dostop do dveh mejnih prehodov s Srbijo, odjeknili so tudi streli.

Kurti je povedal, da bo uveljavitev ukrepov odložena pod pogojem, da se umaknejo vse barikade in se ponovno zagotovi svoboda gibanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mitrovica barikade | Avtor: Profimedia Profimedia

V zvezi s situacijo na Kosovu se je oglasil voditelj Čečenske republike in generalpodpolkovnik ruske vojske Ramzan Kadirov.

"To je zelo zapletena situacija, na kateri obstaja še tretja hujskaška stran - NATO. Trenutna pozicija, kar je čudno, ni politična, ampak verska," je na Telegramu zapisal Kadirov.

Opozoril je na dejstvo, da je Srbija Rusiji ob invaziji na Ukrajino nudila odprto podporo v boju "proti nacizmu in satanizmu v Ukrajini." "Predsednik Aleksandar Vučić, ki ga dobro poznam, odlično razume kaj je NATO in s kakšnimi metodami razpihuje konflikte," je pojasnil Kadirov.

"NATO skuša pokvariti države s tradicionalnimi vrednotami v gomilo ljudi z življenjskimi instinkti brez vere in časti (...) Ker njihovi načrti v Ukrajini propadajo, se je Zahod odločil za drezanje v balkansko rano. Dvojno žaljivo je, da so na strani, ki jo hujska NATO, muslimani. Uradni razlog spora pa je tako smešen in banalen, da ni dvoma v podpihovanje od zunaj," je nadaljeval 46-letni častnik.

"Dokler se bo Balkan boril med seboj, bo Zahod dajal naboje in živel v miru. Občasno bo protestiral proti krešnju človekovih pravic satanistov in diktiral svetu svoje prioritete," je še zapisal Kadirov.

Misija zveze Nato na Kosovu, Kfor je pred tem sporočila, da razmere spremlja in je pripravljena posredovati, če bi se to izkazalo za potrebno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice