Svet
10 ogledov

Benedikt in Sarkozy za pozitivni sekularizem

Papeževo deseto potovanje, odkar je stopil na čelo RKC. Žurnal24 main
Ob prihodu na štiridnevni obisk v Francijo je papeža Benedikta XVI. sprejel premier Sarkozy, s katerim sta si izmenjala mnenja o ločitvi Cerkve od države.

Poglavarja Rimskokatoliške cerkve je že na letališču sprejel Nicolas Sarkozy v spremstvu soproge Carle Bruni. Na srečanju s papežem v Elizejski palači je Sarkozy tudi tokrat izpostavil "pozitivni sekularizem", kar naj bi pomenilo, da bi Francija, država z uzakonjenim laicizmom, dopustila več religije v javnem življenju. Pri tem je podprl ločitev cerkve od države, vero pa označil kot koristno za družbo. Po papeževem mnenju bi bilo potrebno znova preučiti pravi pomen ločitve Cerkve od države.

Po eni strani je bistveno vztrajati pri ločitvi med domenami politike in religije, pravi papež. To je po njegovem mnenju osnova za zaščito verske svobode posameznika in odgovornosti države do državljanov. Po drugi strani pa je opozoril na nenadomestljivo vlogo vere pri oblikovanju vesti in na prispevek, ki ga vera med drugim prispeva k oblikovanju osnovnih etičnih soglasij med skupnostmi.

"Obožujem Francijo, veliko francosko kulturo, francosko umetnost," je sicer papež dejal novinarjem pred pristankom letala na pariškem letališču Orly.

Rimskokatoliška vera je v Franciji prevladujoča religija, vendar pa ima Francija tudi veliko muslimansko in judovsko skupnost. V enemu od svojih nagovorov v Franciji bo papež nagovoril tudi muslimanske voditelje.

V Lurd vsako leto romajo milijoni
Osrednji del papeževega prvega obiska v Franciji bo obeležitev 150. obletnice romarskega središča v Lurdu, drugem najbolj obiskanem katoliškem romarskem središču za Rimom. Kraj, kjer naj bi se mladi pastirici Bernadette Soubirous v tamkajšnji votlini leta 1858 večkrat prikazala devica Marija, je obenem najpomembnejše svetovno svetišče, posvečeno Mariji.

Mesto s 15.000 prebivalci ob vznožju Pirenejev na jugozahodu Francije vsako leto sprejme okoli pet milijonov obiskovalcev. Številne privabijo pripovedovanja o čudežnih ozdravitvah, ki naj bi jim botrovala voda, ki tam izvira. To jubilejno leto naj bi število romarjev celo preseglo osem milijonov.

Bo popravil sloves hladnega teologa?
Benedikt XVI. bo v Lurd prispel v soboto pozno popoldne, kjer bo nato zvečer vodil procesijo z baklami. Zatem bo v nedeljo daroval prvo mašo, namenjeno obeležitvi pomembne obletnice, na kateri naj bi se po pričakovanjih zbralo več kot 200.000 vernikov. Na zadnji dan svojega obiska, v ponedeljek zjutraj, bo daroval še drugo mašo, posvečeno bolnikom. Prav slednja bo po mnenju Vatikana papežu ponudila možnost, da popravi sloves hladnega teologa in pokaže svojo sočutno stran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.