Svet
1198 ogledov

Britanci določili datum evropskih volitev, a ...

Brexit
Britanska vlada je danes določila 23. maj za datum evropskih volitev.

Britanci ob razglasitvi datuma dodajajo pričakovanje, da jim jih ne bo treba izvesti in da bo Združeno kraljestvo do takrat že zapustilo Evropsko unijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik vlade je sporočil, da so parlamentu predložili uradni datum volitev. S tem je vlada opravila zakonsko potrebne korake, če bi Združeno kraljestvo sodelovalo na volitvah v Evropski parlament. "A vlada še naprej namerava zapustiti EU z dogovorom in sprejeti potrebno zakonodajo pred 22. majem, tako da nam ne bo treba sodelovati," je dodal.

Združeno kraljestvo bi moralo po prvotnem načrtu EU zapustiti 29. marca, nato so rok podaljšali do 12. aprila. Britanska premierka Theresa May pa je prejšnji teden zaprosila za novo preložitev brexita do 30. junija, ob tem pa zatrdila, da si bodo prizadevali za izstop do 23. maja, a se vseeno pripravljali na evropske volitve za primer, če brexit do takrat ne bo možen.

V Bruslju in članicah EU so sicer do prošnje Mayeve dokaj zadržani. Kot opozarjajo, od Londona pričakujejo predvsem jasen načrt, kako naprej. O že drugi preložitvi bodo evropski voditelji odločali na izrednem vrhu EU v sredo.

britanski parlament protestniki Svet Britanske poslance prekinili razgaljeni protestniki Theresa May Svet Britanci bi še malo preložili izstop iz EU

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2