Svet
4141 ogledov

Tako se bodo Hrvati spravili nad požrešne trgovce

Hrvaška trgovina cene Profimedia
Pri naših južnih sosedih iščejo rešitve za podražitve, ki jih je prinesla uvedba evra.

Hrvaška vlada bo v petek sprejela zakon o izrednem reguliranju cen določenih artiklov, s katerim bo določila zgornjo mejo cen, poroča Jutarnji list. 

Na mizi je nekaj različnih alternativ glede nabora artiklov, cene pa se ne bodo vrnile na raven iz 31. decembra lani, ampak bodo omejitev postavili glede na cene, ki so bile v veljavi 1. decembra ali celo 1. novembra, je Jutarnjemu listu povedal neimenovani vir iz vlade.

"Tako kot smo v septembru določili cene za devet proizvodov, tako lahko sedaj naredimo za 50, 100 ali 200 artiklov. O tem bo vlada še odločala, dogovor bo dosežen najkasneje do četrtka," je za omenjeni časnik dodal vladni vir.

Na Hrvaškem so v letu 2022 zabeležili 13,5-odstotno inflacijo. Najbolj so se podražili prehrambeni izdelki. 

Denar Uvedba evra Svet Kaos s cenami na Hrvaškem, na terenu na stotine inšpektorjev. To so ugotovitve.

Hrvaška vlada se ne strinja z mnenji podjetnikov, ki vseskozi zatrjujejo, da izvršni državni organ nima instrumentov, s katerimi bi trgovce lahko pripravil k nižanju cen.

"Vladni zakonodajni urad preučuje zakonitost vsake vladne poteze. Gotovo se ne bomo blamirali in naredili nekaj, kar je nezakonito," je še dejal neimenovani vir.

Bodo ostali brez subvencij?

Hrvaška trgovina cene | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davor Filipović je za Večernji list napovedal, da bodo trgovci, ki bodo neupravičeno dvigali cene, ostali brez subvencij za električno energijo. Skoraj vsi večji trgovci na Hrvaškem koristijo energijo Hrvatske elektroprivrede (HEP).

"V trgovinah so se cene dvignile od tri do 19 odstotkov, predvsem so se podražili pekarski izdelki, čokolade, mlečni izdelki. V gostinskih lokalih so inšpekcije zabeležile rast do deset odstotkov, v storitvenem sektorju celo do 80 odstotkov. Čez vikend, ko je nastopilo leto 2023, se ni zgodilo nič takega, kar bi botrovalo višanju cen," je dejal Filipović.

"Smo v situaciji, ko trg ne funkcionira. Imeli smo divjanje cen energentov, vsi trgovci so prosili za pomoč vlade. Intervenirali smo in jih rešili. Če se do petka stvari ne bodo popravile, imamo na voljo nekaj potez," je dodal Filipović.

1. januarja 2023 je Hrvaška vstopila v schengensko območje in obenem postala 20. država, kjer je uradna valuta evro.

Komentarjev 6
  • jurij2 14:32 11.januar 2023.

    Za realen pogled na cene je pred 1.7.2022.cene so zaceli dvigovati konec2021 pospeseno pa tik pred 1.7.2022. 6 mesecev pred evrom

  • Željko 14:09 11.januar 2023.

    A ni zanimivo ko se požrešni Hrvati jezijo na požrešne trgovce. To je res nesprejemljivo da hočeš že barabe nategnit. Kam smo prišli. 🐹 Hrčki dobrodošli v Evropi da vam j... pas mater

  • jakec1575 13:21 11.januar 2023.

    Moramo vedeti, da je hrvaska ze pred casom uvedla 5% pdv na stevilne prehrambene in druge izdelke. In so se vedno drzaji kot pri nas. Gre za korupcijo, dogovorjene cene monopolistov oz oligopola na ravni proizvajalci in trgovci. Kupujmo hrvasko ...prikaži več je nateg, saj to pomeni de facto, kupujmo tajkunsko po monopolnih cenah. Zato je plenko besen. Drzava se je odpovedala davku s 25 na 5%

Sorodne novice