Svet
19 ogledov

Kanada je znova krvava

Lovci na tjulnje imajo letos dovoljenje za odlov 280 tisoč mladih tjulnjev.
1/6
Žurnal24 main
Kanadski lovci, oboroženi s puškami in gorjačami, so na obalah Atlantika tudi letos začeli loviti mlade tjulnje in sprožili ponovno zgražanje nasprotnikov pobijanja živali.

Kanadska vlada je objavila, da imajo lovci dovoljenje za odlov 280 tisoč mladih tjulnjev iz populacije 5,5 milijona živali. Nasprotniki lova trdijo, da gre za neupravičen odlov, saj cena krzna na svetovnem tržišču pada, Evropska unija pa resno razmišlja o prepovedi uvoza izdelkov iz krzna tjulnjev.

"Odločitev kanadske vlade, da se v času, ko je smrtnost mladičev na ključnih območjih za razplod tjulnjev skoraj stoodstotna, še poveča kvote za poboj mladih živali , je nezaslišana," je opozorila Rebecca Aldworth iz ameriške organizacije Humane Society. "Vsakič, ko vlada poveča kvoto, opozarjamo, da se populacija tjulnjev v desetletju zmanjša za skoraj dve tretjini," trdi Aldworthova.

 

Ruski 'njet'

Rusija je prejšnji teden prepovedala lov na mlade tjulnje, potem ko ga je premier Vladimir Putin imenoval "krvava industrija".

Čeprav večino živali ustrelijo, jih nekaj še vedno potolčejo z ožebljenimi gorjačami, ki jim pravijo hakapiks. Borci za pravice živali prav s slikami takšnega krvavega lova poskušajo prepričati svetovno javnost, naj prepove lov na tjulnje. Lov se začenja na otočju Madeleine v Zalivu svetega Lawrenca, tam je deležen tudi največje medijske pozornosti, čeprav je največ tjulnjev ubitih kasneje na obali Nove Fundlandije. Lovce zanimajo krzno, meso in olje tjulnjev, zadnje je bogato z omega 3 kislinami.

Kanadska ministrica za ribištvo Gail Shea trdi, da je lov na tjulnje vir preživetja za številne majhne in izolirane obalne skupnosti. "Vlada to upošteva pri odločitvi o vsakoletni kvoti, prav tako kot mnenje stroke o vzdrževanju tjulnje populacije," zagotavlja ministrica.

Po drugi strani pa Sheryl Fink iz mednarodnega sklada za dobrobit živali meni, da je glavni razlog za lov vpliv lokalne politike iz  vzhodne Kanade, od koder prihaja tudi Shea. "Zadnji dve leti je trg s krznom zasičen, cena plaščev pa je na najnižji ravni v zgodovini. Če lov temelji na tržnih osnovah, kot trdi vlada, bi morali letošnje kvote zmanjšati na nič," meni Finkova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.