Svet
4193 ogledov

Kim dvakrat prekršil dogovor. Kaj sledi?

kim džong un Reuters
Severna Koreja je dvakrat kršila prekinitev ognja, s katero so se leta 1953 končali vojaški spopadi na Korejskem polotoku.

Do incidenta, o katerem opozarja poveljstvo Združenih narodov, je prišlo ko je severnokorejska vojska prejšnji teden skušala ustaviti prebežnika, ki je želel prečkati demilitarizirano območje in oditi v Južno Korejo.

Severnokorejski vojaki so prekinitev ognja kršili, ko so ob poskusu zaustavitve prebežnika streljali čez demarkacijsko črto, eden od njih pa je črto za nekaj časa tudi prečkal, so zapisali na poveljstvu.

ZN so objavili posnetke varnostnih kamer, ki prikazujejo severnokorejskega prebežnika, ki je skušal z avtomobilom prečkati demilitarizirano območje. Nato se je ustavil, skočil iz avtomobila in začel teči proti Južni Koreji. Severnokorejski vojaki pa so začeli streljati nanj, pri čemer so ga ranili. Rešili so ga južnokorejski vojaki, ki so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico južno od Seula.

Operacija Begunec iz Koreje Svet Zdravniki v šoku. "Česa takšnega še nismo videli."

Zdravnik, ki je operiral prebežnika, je povedal, da je znova pri zavesti, vendar pa trpi za depresijo. Tako bo še nekaj dni ostal na intenzivni negi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Osebje poveljstva ZN je danes severnokorejsko vojsko obvestilo o kršitvah prekinitve ognja. Zahtevalo je tudi srečanje, da bi se dogovorili, kako preprečiti nadaljnje kršitve.

Poveljnik poveljstva ZN, ameriški general Vincent K. Brooks je medtem ocenil, da varnostni bataljon ZN ni kršil dogovora. Poudaril je, da dogovor o premirju še naprej ostaja v veljavi.

Kim Džong Un Severna Koreja Svet Neverjetna prepoved državljanom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.