Svet
51177 ogledov

Najhuje šele prihaja: Večji del Evrope se bo kmalu spremenil v pečico

Vreme: Na vidiku prvi vročinski val Profimedia
Tudi temperatura morja je krepko nad povprečjem.

Kot kaže, bodo zadnji dnevi julija in začetek avgusta prinesli najbolj intenziven vročinski val poletja 2021 v Evropi doslej, sporoča portal Severe Weather Europe. Pričakujejo, da bodo ponekod temperature krepko presegle 40 °C, čez vikend naj bi bilo v Grčiji tudi okrog 45 °C. Visoke temperature predstavljajo povečano tveganje za požare v celotni sredozemski regiji in na Balkanskem polotoku.

Kakšno poletje nas še čaka?

Mesec julij je v južne in jugovzhodne predele evropske celine prinesel obdobje vročine, na zahodu pa vročinskih valov ni bilo. Najbolj toplo je bilo v Sredozemlju, na Balkanskem polotoku in v Turčiji, kjer so temperature presegle 40 °C. Vendar se je vročinski val v zadnjem času razširil tudi po običajno hladnejši Veliki Britaniji in na Irskem, kjer so prejšnji teden poročali o temperaturah nad 20 stopinj Celzija. 

Kot navaja portal, pa prihaja najmočnejši vročinski val tega poletja z ekstremno vročino, ki bo vztrajala vsaj en teden, na jugu morda še kaj več. Vremenoslovci pričakujejo temperature krepko nad 40 °C, na delih južnega balkanskega polotoka, pa tudi v Italiji in drugih delih južnega in srednjega Sredozemlja, lahko celo blizu približno 45 °C.

Najhujši vročinski val leta 2021 | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Dele Italije, Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Romunije, Bolgarije in Grčije bodo tako dosegli ekstremni in suhi vročinski valovi, ki bodo še dodatno povečali tveganje za gozdne požare. Ti že divjajo po Sardiniji.

Medtem pa se ogromen oblak saharskega peska premika proti Srednji Evropi.

Tudi morje se je občutno segrelo

Ob visokih temperaturah se je segrelo tudi morje, po izračunih portala so v Baltskem morju temperature za 6 °C nad povprečjem za ta čas. Zelo topel je tudi Atlantski ocean okoli Združenega kraljestva in Irske, za približno 2 do 4 °C nad normalnimi temperaturami za konec julija.

Temperatura morja | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

dezurni@styria-media.si

Novice: Na tej povezavi spremljajte verjetnost pojavljanja toče Udarci vremena Svet Ogromna toča uničevala avtomobile
Komentarjev 7
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:22 28.julij 2021.

    Kaj je pa IJS izračunal. Cizelj je gotovo še bolj ekstremne temperature napovedal kot pri določanju višine in širine ter teže okuženih s covid. Vse po nareku velikega vodje da jim bo evre nakazal .

  • dejan20 18:00 28.julij 2021.

    Poleti je vrocina razen ce kdo hoce to prikazati kot ekstrem povprecna temperatura je pa isto kot povprecna placa med mano in direktorjem torej v povprecju imam zelo dobro placo

  • 5ab88cdfad1c39da632cc9a4d7a3774b4e76408a 14:35 28.julij 2021.

    curc ... ne verjamem ... vsaj za pri nas ne ...dan se je že skrajšal ... še bo toplo, ne pa tako kot je bilo