Svet
649 ogledov

Nezakoniti migranti v ZDA ne bodo več mogli prositi za azil

Donald Trump
Ameriški predsednik naj bi v kratkem z izvršnim ukazom sprejel ukrep, ki ga je pripravilo ministrstvo za domovinsko varnost.

ZDA ne bodo več dovoljevale, da bi migranti, ki vstopijo v državo mimo mejnih prehodov, vlagali prošnje za azil. S tem ukrepom želijo nasloviti "zgodovinsko neprimerljivo zlorabo našega sistema priseljevanja", je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal visoki predstavnik Trumpove administracije.

Do ukrepa prihaja po večtedenski predvolilni kampanji, v ospredju katere je bila karavana nekaj tisoč migrantov, ki so se preko Srednje Amerike pomikali proti ZDA. Trenutno je glavnina v Mehiki.

Čeprav so podobne migrantske karavane proti ameriški meji reden pojav v zadnjih desetletjih, je Trump zadnjo predvolilno označil za invazijo.

Donald Trump Grožnja Svet Trump zagrozil s streljanjem migrantov

Ali so te ocene pomembneje vplivale na volitve, ni povsem jasno. Republikanci so namreč v republikanskih državah osvajali volitve za senat, demokrati pa so medtem prevzeli večino v predstavniškem domu in Trumpu zagrenili zadnji dve leti mandata.

Trumpov ukaz proti migrantom bo sprožil sodne spore, kot jih je njegov ukaz proti priseljevanju muslimanov v ZDA. Vendar predsednik lahko računa na vrhovno sodišče ZDA, kjer se je konservativna večina v četrtek utrdila s poškodbo liberalne sodnice Ruth Bader Ginsburg.

Ameriška zveza za državljanske pravice (ACLU) se je že odzvala, da bi morali imeti pravico do prošnje za azil vsi, ne glede na to, kje vstopijo v državo. Da bi to urejali s predsednikovim dekretom, bi bilo v nasprotju z zakonom, so ocenili po poročanju AFP.

Donald Trump Pobesnel je Svet Trumpu na novinarski konferenci počil film

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 17:29 09.november 2018.

    Vsak migrant mora s sabo imeti dokumente,brez njih je v kazenskem postopku

  • onyxx 13:57 09.november 2018.

    edino pravilno, ne pa klečeplazenje naše bedne vlade

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 12:09 09.november 2018.

    nisem podpornik Trumpa, zagovarjam pa odločitev, da tu rojeni ljudje postavljajo pravila in zakone za dobrorbit svojih državljanov. in njihove varnosti. Tej sprehodi od meje do meje ne peljejo več nikamor. Vsak naj bo doma tam kjer se je rodil, ...prikaži več vojne ni sploh v dotičnem primeru.