Svet
4391 ogledov

"Nova raketa je pošast"

Raketa Severna Koreja
Severna Koreja je objavila posnetek lansiranja nove rakete. Opozorila se vrstijo.

Nova raketa Severne Koreje Hwasong 15 je precej večja in močnejša od predhodnih; analitiki opozarjajo, da je dosegla najdaljšo razdaljo od izstrelitve doslej.

Profesor s Tehnološkega inštituta Massachusetts Vipin Narang je naketo označil kot pošast: "Toliko je večja od predhodnih izvedb, da bi lahko prenašala močno jedrsko orožja. Moramo se zavedati, da bi poslej lahko rakete iz Severne Koreje dosegle vzhodno obalo Združenih držav Amerike."

David Wright iz Združenja zaskrbljenih znanstvenikov (Union of Concerned Scientists), je vendarle povedal, da je lansirana raketa najverjetneje prenašala lažji tovor, kot bi ga, če bi imela jedrsko glavo.

Severna Koreja Grožnja Svet "Smo jedrska sila in lahko napademo ZDA"

Severna Koreja je, kot je znano, poskusno izstrelila raketo dolgega dosega, ki lahko po njihovih trditvah doseže katerikoli cilj na ozemlju ZDA. Po navedbah južnokorejske vojske je dosegla višino nekaj manj kot 4500 kilometrov in letela približno 960 kilometrov daleč v smeri japonske obale, preden je padla v morje.

Ameriški pritiski na Kitajsko

Pjongjang je izstrelitev izvedel po dveh mesecih relativnega zatišja in teden dni po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump Severno Korejo uvrstil na seznam držav podpornic terorizma in uvedel nove sankcije.

Medtem je ameriški državni sekretar Rex Tillerson včeraj znova pozval Kitajsko, naj zmanjša dobavo nafte Severni Koreji in jo tako prisili, da sede za pogajalsko mizo glede svojega jedrskega programa, je poročala STA.

"Nazadnje, ko so Severnokorejci prišli za pogajalsko mizo, je bilo najučinkovitejše orožje prekinitev dobave nafte," je poudaril Tillerson.

Operacija Begunec iz Koreje Svet Zdravniki v šoku. "Česa takšnega še nismo videli."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:38 01.december 2017.

    "Nova raketa je pošast"..............izdelovali jo bodo skupaj s Kitajci ,kar je priložnost tudi za župana MB .