Svet
1199 ogledov

Očetu, ki je svoje štiri otroke zmetal z balkona, najbrž mila kazen

Oče, ki je na Pagu štiri otroke vrgel skozi okno
1/2
facebook
54-letnik, ki je svoje štiri otroke vrgel z balkona v prvem nadstropju, za svoj zločin zelo verjetno ne bo dobil maksimalne kazni 50 let zapora. Razlog je njegovo psihično in fizično stanje v času zločina.

Do šokantnega zločina, ki je pretresel Hrvaško in tudi Slovenijo, je prišlo v mestu Pag 28. februarja, zaradi štirikratnega poskusa uboja na posebno grozljiv način pa mu je grozila najvišja zaporna kazen, ki je bila kdaj izrečena na Hrvaškem. Otroke je ob šestih zjutraj enega po enega z višine petih metrov vrgel na betonska tla.

"Če je nekdo zmanjšano prišteven zaradi duševnih motenj, obstaja možnost zmanjšanja kazni," je po pripravljanem naroku, ki je bil v četrtek na sodišču v Zadru, dejal Hrvoje Višković, predstavnik sodišča za stike z javnostmi. Začetek sojenja je sicer predviden 16. oktobra, zelo verjetno bo zaradi zaščite otrok zaprto za javnost. Čeprav sicer velja, da proti družinskim članom ni treba pričati, se mati tokrat pričanju ne bo mogla izogniti, saj gre za otroke. Trije so bili hudo poškodovani, ena deklica pa lažje. Vsi so okrevali.

54-letnik naj bi že dlje časa trpel zaradi hidrocefalusa ali vodene glave, kar bi lahko pomembno vplivalo na oceno njegove sposobnosti za spremljanje sojenja in prištevnosti v času storitve zločina.

Oče, ki je na Pagu štiri otroke vrgel skozi okno Pag Svet Mati: "Bila sem tam, pa nisem dojela, da meče otroke skozi okno"

Obtoženi je sicer v zaporniški bolnišnici v Zagrebu, kamor so ga že po nekaj dneh pripora zaradi glavobola in slabosti pripeljali iz Zadra. V bolnišnici, kjer je bil sprejet s 120 kilogrami, so mu diagnosticirali hipertenzijski hidrocefalus, do zdaj pa je izgubil 30 kilogramov. Po neuradnih informacijah Jutarnjega lista se je z njim težko pogovarjati, dogodkov preteklih sin se težko spomni, a za svoje otroke vpraša.

"To, kar je naredil, je pošastno, a on ni pošast, ampak bolnik, psihični in fizični," je dejal njegov odvetnik Branimir Zorica.

Pri kroničnem hidrocefalusu se simptomi razvijajo postopno, glavobol in motnje vida kasneje pripeljejo do atrofije in slepote, prizadete pa so tudi kognitivne funkcije, ki so ključne, da človek pride do spoznanja o čemerkoli. Pri hidrocefalusu pride do nabiranja možgansko-hrbtenjačne tekočine oziroma likvorja v glavi, navadno gre za posledico neke druge bolezni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice