Svet
89 ogledov

Penis nasilne žuželke kot bodalo

Xylocoris flavipes žuželka Ministrstvo za kmetijstvo ZDA
Namesto parjenja po običajni poti samec žuželke Xylocoris flavipes uporablja svoj ostri intimni del, da brutalno osemeni samico.

Za nekatere žuželke, kot je samica bogomolke, je znano, da požrejo partnerja kmalu po parjenju. To pa se zdi skoraj krotko v primerjavi z nasilnim parjenjem trimilimetrske žuželke Xylocoris flavipes, piše TheWeek.com.

Penis samcev je kot bodalo, s katerim zabodejo samico v telo in jo osemenijo. Nova švedska študija je še podrobneje preučila to nenavadno tehniko razmnoževanja.

Kakšna je žuželka Xylocoris flavipes?

To je majhen hrošč, ki ga pogosto "uporabljajo" ljudje, da varuje skladišča semen, ker jé molje in ličinke hroščev ter tako preprečuje drugim žuželkam, da uničujejo zaloge zrn, oreščkov in koruze, česar Xylocoris flavipes ne uživa.

Bilo je znano, da samci nasilno napadejo samice, zato so se raziskovalci s švedske univerze Umeå odločili izvedeti več.

Kaj natančno se zgodi pri parjenju?

Namesto tradicionalnih metod samec s svojim kot bodalo ostrim intimnim delom preluknja oklep samice in ejakulira v notranjosti. Znanstveniki to metodo imenujejo "travmatična oploditev". Pušča "zevajoče rane v samici", pravi Jennifer Welsh z LiveScience.

Zakaj?

Predvsem zato, ker se zdi, da deluje, pravi Welshova. Po vrsti poskusov so švedski znanstveniki ugotovili, da samice, ki jih rani več samcev, odložijo veliko jajčec, vendar umrejo v zelo mladih letih.

Raziskovalci menijo, da je to morda odgovor na vbodne rane: samice čutijo, da bodo kmalu umrle, zato je njihov evolucijski nagon, da se razmnožujejo hitreje.

In zakaj je to dobro zanje?

To je zanje dobro predvsem zaradi rasti populacije, zato je z evolucijskega vidika ta grozljiva tehnika razmnoževanja učinkovita. In čeprav oploditev samice drago stane, niso povsem nemočne.

Pravzaprav so znanstveniki ugotovili številne edinstvene prilagoditve v njihovi fiziologiji, vključno z razvojem popolnoma novih organov, ki jih obvarujejo pri tej travmatični oploditvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.