Svet
28 ogledov

Pirati za tanke zahtevajo milijone

Na sliki tanki T-72. Žurnal24 main
Pirati, ki so zasegli ladjo namenjeno v Kenijo sedaj za njeno vsebino zahtevajo milijone evrov. Ladja je namreč prevažala tanke in strelivo.

Ladja Faina, ki je plula pod zastavo Belizeja, je bila iz Ukrajine namenjena v Kenijo, zasegli pa so jo v somalijskih vodah. Zastopnik piratov je najprej sporočil, da za ladjo in vse kar je prevažala zahtevajo 35 milijonov ameriških dolarjev oziroma okoli 23 milijonov evrov. A CNN poroča, da so si kasneje premislili, tako da sedaj za ladjo zahtevajo samo še 5 milijonov dolarjev oziroma malo več kot 3 milijone evrov.

Na Faini je bilo namreč 33 tankov T-72, ki so bili narejeni v Rusiji, druga vojaška oprema in strelivo. Ravno zato je predstavnik piratov opozoril, naj oblasti ne poskušajo posredovati z vojaškimi silami, saj bodo tako "oni odgovorni za posledice.“

Medtem je ukrajinski minister za obrambo že povedal, da je orožje narejeno v Rusiji Keniji prodala Ukrajina. Prav tako je sporočil, da je ladja namenoma plula po poti, daleč stran ob obale Somalije, saj so se tako hoteli izogniti piratom. A to jim ni uspelo.

Oglasil pa se je tudi predstavnik ameriškega Pentagona Bryan Whitman, ki je dejal, da "ameriško vojaško ladjevje nadzoruje situacijo,“ saj nočejo, da bi pirati z ladjo zapluli v eno izmed somalijskih pristanišč in tam prodali zasežene tanke ter orožje.

Posadko Faine sestavlja 17 Ukrajincev, trije Rusi in prebivalec Litve. Iz Kijeva je prišla tudi novica, da so navezali stik s kapitanom ladje, ki je dejal, da je posadka zbolela za malarijo. A ukrajinske oblasti so prepričane, da ta informacija ni resnična, temveč da gre le za poskus, da bi se pogajanja pospešila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.