Svet
38687 ogledov

Sprejeli odločitev o premikanju urnih kazalcev

Premik ure Profimedias
Evropski parlament je glasoval o tem, ali bo prišlo do ukinitve premikanja kazalcev na poletni oziroma zimski čas.

Poslanci v Evropskem parlamentu so glasovali v korist resoluciji, ki ukinja premik ure. Resolucijo je podprlo 384 poslancev, 153 jih je glasovalo proti, 12 pa se jih je vzdržalo. A to ne pomeni, da bo do ukinitve spremembe prišlo takoj. Zadevo mora zdaj preučiti še Evropska komisija, ki naj bi izvedla novo študijo, da preuči obstoječa pravila in učinke takšne poteze. 

Če bo Evropska komisija dala nov predlog, ki bo vključeval ukinitev premikanja kazalcev, bo pri tem potrebovala podporo večine nacionalnih parlamentov kot tudi Evropskega parlamenta. Celoten proces lahko traja tudi več kot leto dni. 

V resoluciji je zapisano, da mora Evropska unija ohraniti enoten režim po tem, ko bo prišlo do ukinitve premikanja urnih kazalcev, da bo lahko notranji trg EU še naprej normalno deloval. 

Premik ure Slovenija Premik ure: "Verjemite, da koristi in varčevanja od tega ni"

V zadnjih letih so bili vse glasnejši pozivi k ukinitvi premikanja ure. Nasprotniki so se sklicevali na vse več znanstvenih raziskav, ki so ugotavljale negativne posledice premikanja ure na človeka. Telo namreč po takšnem premiku potrebuje kar nekaj časa, da se prilagodi spremembam. 

Prav tako ni več mogoče govoriti o prihrankih pri porabi električne energije, ki so bili sprva eden glavnih razlogov za premikanje ure. "Vse kaže, da je energetskih prihrankov čedalje manj, če sploh so," je dejal irski poslanec Sean Kelly. 

Premik ure Premik ure Zdravje Čez vikend premikamo uro. In zakaj ravno ob dveh zjutraj?

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 9
  • mirror 09:58 14.februar 2018.

    Naš Šoltes je v evropskem parlamentu zadolžen za ne premikanje urnih kazalcev.

  • Snežinko 09:37 09.februar 2018.

    Zakaj (spet) zavajate z naslovom? Poslanci niso sprejeli prav nobene "odločitve" ampak samo sprejeli predlog, naj komisija ponovno preuči smiselnost tega početja in pridobi kaj več dokazov in analiz. Vse za klike, kajne? Kot vedno.

  • albert64 07:54 09.februar 2018.

    Se komaj uskljajujejo preden pride do nas in ustanovimo vse komisije in podkomisije ter najmanj dva referenduma bo novo tisočletje tu

Sorodne novice