Svet
3000 ogledov

Švica: Naš zdravstveni sistem se lahko sesuje do konca meseca

Koronavirus Profimedia
Švicarski zdravstveni sistem bi se lahko sesul do konca meseca, če so bo novi koronavirus še naprej širil tako hitro, je v torek opozoril predstavnik švicarske vlade Daniel Koch.

Po podatkih švicarskih oblasti je bilo do zdaj na testu za koronavirus pozitivnih 2650 ljudi, 19 jih je umrlo, pričakujejo pa, da se bo v prihodnjih tednih število okužb močno povečalo.

Vodja zveznega urada za nalezljive bolezni Koch je pozval državljane, naj upoštevajo stroge ukrepe, ki jih je vlada sprejela ta teden, med drugim prepoved prireditev. Ti ukrepi so po njegovih besedah nujni, če želijo omejiti škodo in zaščititi bolnišnice pred kolapsom.

Kdor se bo danes okužil, bo prišel čez deset dni

"Ljudje, ki se bodo okužili danes, bodo do nas prišli čez deset dni," je dejal na novinarski konferenci. "Poskrbeti moramo, da se bo stopnja okuženih zmanjšala danes, sicer (švicarske bolnišnice) tega v desetih dneh ne bodo zmogle," je opozoril.

Švicarske oblasti so vpoklicale okoli 8000 vojakov, ki v boju proti novemu koronavirusu pomagajo civilnim oblastem in zdravstvenemu osebju.

V državi z 8,6 milijona prebivalci lahko zagotovijo od 1000 do 1200 postelj na intenzivni negi, a je Koch opozoril, da zna z reševalno opremo, kot so respiratorji, rokovati le omejeno število zdravstvenega osebja, na spletni strani poroča Reuters.

V Avstriji že 1471 potrjenih okužb

V Avstriji so potrdili že 1471 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je na Tirolskem, in sicer 352, je danes sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje.

Do 8. ure so v celotni Avstriji izvedli 11.977 testiranj. Največ potrjenih primerov okužbe so zabeležili na Tirolskem, v Zgornji Avstriji so jih zabeležili 285, v Spodnji Avstriji pa 237. Na Dunaju so potrdili 180 primerov okužbe. V Sloveniji sosednji avstrijski Štajerski so jih doslej našteli 188, medtem ko na avstrijskem Koroškem "le" 29, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaradi koronavirusa so v Avstriji doslej umrle tri osebe. Dve na Dunaju, ena pa na Štajerskem. Doslej pa so potrdili tudi že devet ozdravljenih primerov.

Na svetu je doslej potrjenih že skoraj 200.000 okužb z virusom sars-cov-2. Več kot 81.000 so jih potrdili na Kitajskem, od koder se je koronavirus začel širiti po svetu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • sonialaze 14:24 18.marec 2020.

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in ​​nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: sonialaze08@gmail.com, da ...prikaži veča boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem.

  • maresem 13:39 18.marec 2020.

    Če poklekne Švica, potem vemo kje smo. Morda je med tistimi bedaki, ki ne upoštevajo navodil tudi kakšen pismen, da to sporoči svoji nepismeni vrsti.

Sorodne novice