Svet
2933 ogledov

Todorić nasmejan zapustil sodišče

Tiralica, Ivica Todorić Europol
Todorić je plačal 100 tisočakov in odkorakal s sodišča.

Nekdanji prvi mož Agrokorja in dolga leta najbogatejši Hrvat Ivica Todorić se je danes zjutraj v spremstvu svojih britanskih odvetnikov predal policiji v Londonu. Policija mu je v skladu z evropskim pripornim nalogom odvzela prostost. Popoldne so ga po plačilu varščine izpustili.

Ob odhodbu s sodišča je zbranim medijem dejal: "Kako lepo vas je videti. Danes smo dosegli majhno zmago. Sedaj sem britanski državljan." Todorić je dejal, da na sodišču ni imel priložnosti povedati, da je žrtev političnega pregona, a da bo še imel možnost spregovoriti. "Še vas bom presenetil," je dejal. "Na Hrvaškem imam še veliko za narediti." Spregovoril je tudi o Mercatorju, ko so ga vprašali, kaj bi rekel Slovencem. "Veste, koliko smo naredili za Mercator? Dobili ste najboljšo trgovino v Evropi in popoln posel. Imajo odlično podjetje tudi v Srbiji." 

Naslednja obravnava naj bi bila 10. aprila 2018, poroča hrvaška televizija RTL. Do takrat Todorić ne bo mogel zapustiti države, saj so mu vzeli potni list, nosil pa naj bi tudi varnostno zapestnico na nogi.

Kulmerovi dvori Notranjost dvorca Slovenija Noro, v kakšnem razkošju je živel Ivica Todorić

Plenković pričakuje, da bo Todorić izkoristil vse možnosti

Hrvaško notranje ministrstvo je tudi uradno potrdilo, da so prejeli obvestilo o prijetju Todorića v Londonu. Zapisali so, da so britanske oblasti Todorića pozvale, naj pride na policijsko postajo. Ko je prišel, so ga prijeli na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je na zahtevo hrvaškega tožilstva vložila hrvaška policija, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Hrvaški premier Andrej Plenković je novinarjem medtem dejal, da je bilo Todorićevo prijetje pričakovano. Novico o njem je prejel med odprtjem sejma knjig Interliber v Zagrebu, kjer je tudi stopil pred novinarje. Dejal je, da v nadaljevanju pričakuje običajni postopek, ki ga narekuje mednarodno sodelovanje v kazenskih in pravnih zadevah med članicami EU. Ni pa želel špekulirati o časovnem okvirju za izročitev Todorića, ker verjame, da bo ta kot osumljenec izkoristil vse svoje pravice.

Tiralica, Ivica Todorić Svet Ivica Todorić med morilci in prekupčevalci

Iskan zaradi goljufije in korupcije

66-letnega Todorića, za katerim je Hrvaška pred kratkim objavila mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, so iskali zaradi suma korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov.

Hrvaško tožilstvo ga želi zaslišati v primeru Agrokor, v katerem ga je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilli osumilo, da so iz blagajne danes močno zadolženega Agrokorja na zasebne račune nakazali najmanj 130 milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Spark 06:06 08.november 2017.

    [ "Veste, koliko smo naredili za Mercator? Dobili ste najboljšo trgovino v Evropi in popoln posel. Imajo odlično podjetje tudi v Srbiji." ] Lažnivi lopov poskuša prikriti obdobje, ki je obstajalo davno pred njim. Upam, da bodo Hrvati poklicali za ...prikaži veča pričo Lahovnika, ki bo demantiral trditve kroatarskega lopova in lažnivca.