Svet
18 ogledov

Tragični dogodek in žaljiva izjava

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Tragično: v ponedeljek je v Moskvi zaradi napada črnih vdov umrlo okoli 40 nedolžnih ljudi. Žaljivo: med velikonočnim obredom je pridigar kritike na račun cerkve zaradi pedofilije primerjal z antisemitizmom.

V ponedeljek sta na podzemni železnici v Moskvi odjeknili dve eksploziji, ki sta ubili okoli 40 ljudi, ranili pa najmanj 70. Napad sta povzročili samomorilski vdovi (t.i. črni vdovi) iz Severnega Kavkaza, obe stari manj kot 20 let. Na eni postaji so kasneje našli glavo in več delov telesa ene napadalke. Medtem so že prišle na dan slike ene od napadalk.

Čečenski voditelj upornikov Doku Umarov trdi, da je on naročil ponedeljkove napade in kasnejše eksplozije. Spomnimo, le nekaj dni kasneje sta bili v Dagestanu na jugu Rusije v eksploziji ubiti dve osebi. "Dvomim, da za napadom ne stoji ista teroristična skupina," je ob tem dejal ruski premier Vladimir Putin, ki je zatrdil tudi, da bodo "teroriste", ki so odgovorni za napade "našli in uničili".

82-letna ruska borka za človekove pravice Ljudmila Aleksejeva meni, da je bila ona žrtev ponedeljkovega napada. Ko se je ob koncu sredine spominske slovesnosti pogovarjala z novinarji, je do nje pristopil moški, jo močno udaril in rekel: "Še vedno si živa? Prasica!" Dogajanje je bilo posneto.

Organizacija Amnesty International je objavila poročilo o lanskih usmrtitvah. Teh je bilo 714, a notri niso zajeti tisti, ki so jih usmrtili na Kitajskem. Po dostopnih podatkih je največ usmrtitev v Iranu (lani 388). Najpogostejši razlog usmrtitve je politično motiviran.

 

 

Pol Slovencev na Hrvaško: naši južni sosedje pričakujejo, da bo letos na Hrvaškem letovalo več kot milijon slovenskih turistov.

Ko je kritika cerkve enaka antisemitizmu
Vatikan se je v času velikonočnih praznikov "izkazal" z izjavo, ki je razburila nemški judovski svet: "Stereotipiziranje, prenašanje osebne odgovornosti in krivde na kolektivno odgovornost me spominja na najbolj sramotne podobe antisemitizma," je namreč apostolski pridigar Raniero Cantalamessa med obredi pred veliko nočjo v Vatikanu citiral pismo judovskega prijatelja, ki je kritiziral napade na papeža in cerkev zaradi pedofilije.

Berlusconi je dosegel novo zmago. Italijanski volivci so namreč na regionalnih volitvah njegovi koaliciji namenili precej večjo podporo od pričakovane, italijanski premier in njegova ekipa so tako zmagali v sedmih od 13 dežel.

Najbogatejši: Na Forbesovem seznamu najbogatejših na Hrvaškem tudi Slovenec. 70-letni upokojeni inženir Srečko Bahovec živi na Hvaru .

Hrvaška policija je priprla nekdanjega podpredsednika vlade in gospodarskega ministra Damirja Polančeca zaradi afere Podravka. Povezan naj bi bil s sumljivimi transakcijami, s katerimi so družbo oškodovali za več milijonov hrvaških kun. Po Polančecu naj bi bil na vrsti še bivši premier Ivo Sanader, za katerega se mnogi že sprašujejo: kam je izginil v zadnjih tednih? Premierka Kosorjeva, katere šibko znanje angleščine so imeli Hrvati priložnost spoznati, zadeve ni želela komentirati- z mediji je raje delila bolj osebne stvari, denimo to: ko je jezna, najraje mesi testo za pico.

Zaskrbljujoče: 25 odstotkov vseh prebivalcev Srbije je alkoholikov, več kot 40 odstotkov pa jih vsak dan pije alkoholne pijače.

Srbski parlament je sprejel resolucijo, ki obsoja najhujši vojni zločin med vojno v Bosni in Hercegovini– pokol v Srebrenici leta 1995. Vendar pa v deklaraciji naj ne bi bilo besede genocid, kar je ujezilo prebivalce Srebrenice, ki so preživeli poboj.

VB: Slabši celo od Slovencev
Britanski mediji so se v preteklih dneh kritično razpisali, da je zdravstvena oskrba na otoku tako slaba, da ženske povprečno živijo "celo manj kot v nekdanji jugoslovanski državi Sloveniji".

Popis pretežkih: Na zahtevo zavodov za zdravstveno zavarovanje Češka začenja s popisom državljanov s preveč kilogrami. Takšnih naj bi bilo več kot 55 odstotkov, njihovi stroški zdravljenja pa vrtoglavo rastejo.

Včeraj je skupina reševalcev vstopila v rudnik na severu Kitajske, kjer je že šest dni ujetih 153 rudarjev. Znakov življenja niso zaznali.

Iračani, zamaskirani v vojaške uniforme, so ubili 25 ljudi. Ti naj bi bili povezani z milicami, ki se borijo proti Al Kaidi.

Perujsko vasico je odnesel ogromen plaz kamenja in blata. Umrlo je najmanj dvajset ljudi, petdeset je poškodovanih, petindvajset pa jih pogrešajo. To je že drugi plaz v Peruju v zadnjih dneh.

Po potresu 10 milijard dolarjev pomoči
Na donatorski konferenci za Haiti so države obljubile za 9,9 milijarde dolarjev kratkoročne in dolgoročne pomoči; največja darovalka je EU (dala bo 1,6 milijarde dolarjev).

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.