Svet
9760 ogledov

Trump je vendarle pokleknil

Donald Trump Epa
Donald Trump je pristal v začetek tranzicije oblasti.

Ameriški predsednik Donald Trump je več kot dva tedna po porazu na volitvah 3. novembra Upravi splošnih služb (GSA) prižgal zeleno luč za začetek tranzicije oblasti, čeprav volilnega poraza še vedno ni priznal. Novoizvoljeni predsednik Joseph Biden se doslej ni mogel neovirano pripravljati na prevzem oblasti 20. januarja 2021.

melania trump Magazin Čeprav ji ne diši, bo morala Melania še enkrat poskrbeti za to

Biden namreč ni imel dostopa do proračunskih sredstev, predvidenih za tranzicijo, in dostopa do zveznih agencij. Ni imel na primer dostopa do zvezne policije FBI, ki vodi postopke pregleda preteklosti ministrskih in drugih kandidatov za visoke vladne položaje, prav tako ni imel dostopa do obveščevalnih poročil.

Donald Trump Svet Trump: Biden je zmagal s prevaro

Trump je novico tvitnil, pred tem pa je v javnost prišlo pismo šefice GSA Emily Murphy, ki je doslej blokirala tranzicijo med iskanjem nove zaposlitve.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Sporočila je, da se je sama odločila za začetek tranzicije na podlagi zakona in dostopnih dejstev. "Nikoli ni nihče name pritiskal neposredno ali posredno," je sporočila v pismu Bidnu.

Janez Janša Pred poslanci Slovenija Janša o podpori Trumpu: "Bomo videli, kdo je imel prav"

Do odločitve je prišlo potem, ko je volilna komisija Michigana potrdila Bidnovo zmago.

Trump doslej z nobeno tožbo ni uspel

Doslej nobena Trumpova tožba ni uspela spremeniti izida volitev. Danes naj bi zmago Bidna med drugimi potrdila tudi Nevada, večina držav pa mora to storiti do začetka decembra. Poleg Michigana je od držav, kjer je bil izid tesen, Bidnovo zmago že potrdila Georgia, ne glede na to, da bodo tam še enkrat šteli glasovnice na zahtevo Turmpove kampanje.

rudy giuliani Nerodno, nerodno Magazin Nerodno, nerodno: To se je Trumpovemu odvetniku zgodilo pred kamero

Trump je v tvitu še sporočil, da se bodo borili naprej in verjame, da bodo zmagali. "Kljub temu, pa v interesu države priporočam, naj Emily stori vse, kar je potrebno glede uvodnih protokolov, in svoji ekipi sem naročil isto," je tvitnil Trump.

Pred potrditvijo volilnega izida v Michiganu se je opogumilo še nekaj republikancev, ki so javno zahtevali začetek tranzicije. Med njimi senator iz Tennesseeja Lamar Alexander, ki se januarja odpravlja v pokoj, pa tudi senator iz Ohia Rob Portman.

Donalda Trumpa odpeljali v bolnišnico Izredna odobritev Zdravje Odobrili zdravljenje, ki ga je bil deležen Trump

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Že prej so to storili med drugim senatorji Mitt Romney iz Utaha, Lisa Murkowski iz Aljaske, Ben Sasse iz Nebraske, Shelley Moore Capito iz Zahodne Virginije in Susan Collins iz Maina.

Volitve v ZDA; Donald Trump Svet Jezni Trump zagrozil, da ne bo dal cepiva

Začetek tranzicije je v ponedeljek zahtevalo 160 direktorjev ameriških podjetij, pa več kot sto republikanskih strokovnjakov za nacionalno varnost, med njimi ministri nekdanjih republikanskih vlad.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 13
  • Janez 06:30 25.november 2020.

    Naj že gre enkrat rumeni pobarvanec, lažnivec in fake sprenevedanec. Pri njem krščanske vrednote in sveto pismo in 10 zapopvedi nič ne veljajo!! Kako ga lahko pošteni ljudje podpirajo??

  • MihaPu 20:38 24.november 2020.

    Samo en dobeseden komentar, musli-peTri-libby-pedo koalicija so premočni.

  • poki 16:13 24.november 2020.

    Nobene vojne ni začel zato je pa padu orožarji in naftarji takih ne rabijo sam folk ga je še volil a očitno so drugačni plani za prihodnost .