Svet
331 ogledov

V Turčiji nove čistke

Puč EPA
V Turčiji se bodo začele spominske slovesnosti ob prvi obletnici spodletelega poskusa državnega udara. Oblasti so nekaj ure pred začetkom slovesnosti odpustile več tisoč ljudi.

Pred enim letom je del turške vojske poskušal strmoglaviti predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ob prvi obletnici udara bodo v Turčiji potekale spominske slovesnosti.

Le nekaj ur pred začetkom slovesnosti so oblasti odpustile 7563 policistov, vojakov in drugih državnih uslužbencev. V odloku je Ankara navedla, da gre za osebe, "povezane s teroristični organizacijami ali skupinami, ki so delovale proti nacionalni varnosti države", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ta mesec je sicer Turčija pridržala tudi prvega moža nevladne organizacije Amnesty International v Turčiji ter več zagovornikov človekovih pravic.

Erdogan na pohodu prek mostu 

V okviru slavij se bo sicer danes čez dan odvila posebna seja turškega parlamenta, sicer pa bo večina dogodkov potekala pozno zvečer oziroma ponoči. Erdogan se bo med drugim udeležil pohoda prek mostu čez Bospor v Istanbulu, sedaj imenovanega Most mučenikov 15. julija, nato se bo vrnil v Ankaro in nagovoril parlament na še eni seji v spomin na trenutek, ko je bil ta bombardiran.

Pred predsedniško palačo bodo nato razkrili nov spomenik ubitim v poskusu puča, v okoli 90.000 mošejah po vsej državi pa bodo potekale molitve in branje Korana.

Zaprli mostove, bombardirali parlament

V noči s 15. na 16. julij 2016 so elementi v turški vojski, nezadovoljni s 15-letnim vladanjem Erdogana, poskušali prevzeti oblast. Pučisti so zaprli mostove v Istanbulu, bombardirali parlament v Ankari in na ulice poslali tanke.

Poskus puča je bil v nekaj urah zatrt, a je pustil daljnosežne posledice na turški družbi in politiki. V državi so izvedli največjo čistko v zgodovini države, v okviru katere so aretirali več kot 50.000 ljudi, več kot 100.000 jih je ostalo brez službe.

Erdogan je za poskus udara obtožil svojega nekdanjega zaveznika, zdaj smrtnega sovražnika, islamskega pridigarja Fethullaha Gülena, ki je skozi desetletja vztrajno gradil svoj vpliv v turškem sodstvu, policiji in vojski. Gülen je iz svoje rezidence v Pensilvaniji zanikal obtožbe.

Med poskusom prevrata je bilo ubitih 250 ljudi, ki so jih razglasili za mučenike.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.