Svet
3455 ogledov

Vučić ga je glede pomena majice morilca očitno pihnil mimo

Morilec iz Srbije Srbska policija
Srbski predsednik Vučić je rohnel, da že sama majica 21-letnega osemkratnega morilca povezuje z nacistično ideologijo. A ima napis na majici krvnika povsem nedolžen pomen.

V Srbiji danes obeležujejo tretji dan žalovanja za žrtvami dveh množičnih pokolov, v katerih je v sredo in nato še četrtek skupaj umrlo kar 17 ljudi, večinoma otrok in mladih. Ob obeh tragedijah je bilo z vrst politikov slišati tudi nekatere izjave in namigovanja, ki s pokoloma nimajo nobene zveze. 

Predvsem srbski predsednik Aleksandar Vučić je dal v minulih dneh vedeti, da je po njegovem rešitev pred takšnimi dogodki zaostritev kazni in tudi uvedba smrtne kazni. Lotil se je tudi majice s kratkimi rokavi, v kateri so policisti po nočnem begu ujeli 21-letnika, ki je v Mladenovcu in okolici pobil osem ljudi. V tistem trenutku je nosil kratko majico, na kateri je zemljevid Italije, Francije in Španije, zraven pa zapisano: Generation '88 on tour. 

"V Srbiji poveličuješ Hitlerja, ki je tu pobil toliko ljudi. Presneta smet!"

Aleksandar Vučić

Pogreb žrtev v Srbiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Vučić je prepričan o globljem pomenu majice, ki da kaže na nacistične vzgibe morilca. "V Srbiji poveličuješ Hitlerja, ki je tu pobil toliko ljudi. Presneta smet! Tu pri nas ga slaviš. Policistom, ko so ga ujeli, pa vpije: 'spoštovanje, spoštovanje,"' je bil povsem brez zavor Vučić. Povezavo s Hitlerjem je očitno našel v številki 8, s katero v nacističnih krogih zapisujejo črko H kot 8. črko abecede. Številka 88 naj bi torej pomenila kratici za zloglasni pozdrav nacističnega klavca 20. stoletja. 

Vendar pa so pri srbskem portalu Nova.rs opozorili, da je šel predsednik s senzacionalistično domišljijo predaleč. Gre namreč za čisto običajno maturantsko majico, ki so jo leta 2006 nosili dijaki zaključnih letnikov ekonomske šole iz mesta Sopot med ekskurzijo po Italiji, Franciji in Španiji. To je za omenjeni portal opozoril Stevan Vlajić, katerega prijatelj je takrat oblikoval majico.

21-letnik je v četrtek  pozno zvečer začel strelski napad, med katerim je iz vozečega vozila v treh vaseh ubil osem ljudi, 13 pa ranil. Policisti so ga po obsežnem nočnem iskanju ujeli. Pri njem doma so našli arzenal orožja.  

Pogreb žrtev v Srbiji | Avtor: Profimedia Profimedia
Pogreb žrtev v Srbiji | Avtor: Profimedia Profimedia

V vsaki šoli policist

Danes v vasi Dubona pri Mladenovcu potekajo pogrebi še treh žrtvev streljanja, medtem ko so že v soboto v Beogradu pokopali štiri učence in varnostnika osnovne šole Vladislav Ribnikar, v Malem Orašju pa pet mladih, ki jih je ustrelil 21-letnik.

Učenci beograjske osnovne šole Vladislav Ribnikar, kjer je smrt med sovrstniki sejal njihov sošolec, naj bi se sicer prihodnji teden začeli postopoma vračati k pouku, je po poročanju srbskega portala N1 sklenilo srbsko šolsko ministrstvo. Pri tem naj bi bili učenci, učitelji in tudi starši deležni ustrezne psihološke pomoči.

Od ponedeljka pa bodo na vseh 1800 šolah v Srbiji preventivno navzoči policisti, in sicer od začetka do konca pouka, je danes napovedal državni sekretar na srbskem notranjem ministrstvu Danilo Stevandić.

Pojasnil je, da bodo zato še letos zaposlili 1200 novih policistov, tako da bo v prihodnje vsaka šola imela policista, ki bo skrbel za red in varnost učencev in zaposlenih.

Stenvadić je še napovedal, da bo v prihodnje okrepljeno delovanje policije na vseh javnih mestih, kjer se zbira večje število ljudi, kot so trgovine, ulice, železniške in avtobusne postaje ter športne prireditve, poroča Tanjug.

Pogreb žrtev v Srbiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Trenutno ni tolerance do mahanja z orožjem

Medtem se v Srbiji nadaljuje tudi ukrepanje proti posameznikom, ki z objavami na družbenih omrežjih povzročajo paniko in strah, povzema STA.

Glede na podatke raziskovalnega projekta Small Arms Survey (SAS) naj bi imelo v Srbiji orožje 39 od 100 ljudi, kar je največ v Evropi.

V soboto so v Beogradu pridržali 41-letnega moškega, ki je na družbenem omrežju objavil, da bo "vzel puško in pobil vse prebivalce Rume". Kot je sporočilo srbsko notranje ministrstvo, je moški osumljen spodbujanja panike in nemira.

Srbska policija je po napadu zaradi neprimernih objav na družbenih omrežjih v preteklih dneh pridržala tudi več mladoletnikov.

Srbski predsednik Vučić je po napadih napovedal ukrepe, da bi zmanjšali število kosov orožja v državi. Zmanjšali naj bi število dovoljenj za orožje, predvsem pa naj bi se lotili problema nezakonitega orožja.

Dan žalovanja za žrtvami tragedij v Srbiji je danes tudi v Črni gori, zastave so spuščene na pol droga, odpovedane so javne prireditve, elektronski mediji morajo imeti prilagojen program.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Friderik1950 17:46 07.maj 2023.

    Ne razumem, zakaj toliko, da ne rečem slik in kot neke reklame za morilca. Vučič pa tudi rohni kot zvonenje po toči. Upam, da bo vsaj dramo končal na Srbski način brez mučnih procesov. Zlomljenim mamam, ki sta jim pobila ...prikaži več otroke je samo potrebno dati mali namig kje v katerem gozdu se bo ob določenem času ustavil kombi z morilcema, šofer in spremljevalci pa bodo za minuto zapustili vozilo.

Sorodne novice