Svet
8 ogledov

Žalovanje za žrtvami potresa

Na Kitajskem se je začelo tridnevno žalovanje za žrtvami potresa. Žurnal24 main
Na Kitajskem se je začelo tridnevno žalovanje za žrtvami katastrofalnega potresa, ki je državo prizadel pred tednom dni. Po zadnjih podatkih je življenje v njem izgubilo 32.477 ljudi.

Natanko teden dni po tem, ko je provinco Sečuan prizadel smrtonosni potres, je v ponedeljek vsa Kitajska za tri minute povsem obstala. Delo v tovarnah in pisarnah se je prekinilo, pouk v šolah je obstal, obmiroval je tudi cestni in ladijski promet. Začele so se minute molka v spomin na več deset tisoč žrtev potresa. Triminutni molk, ki ga je spremljal predirljivi zvok gasilskih, avtomobilskih in ladijskih siren, je bil uvod v vsedržavno tridnevno žalovanje.

V času žalovanja so vse zastave po državi spuščene na pol droga, odpovedane so prireditve zabavnega značaja, žalovanju je prilagojen program radijskih in televizijskih postaj. Začasno je prekinjeno tudi potovanje olimpijske bakle.

Potres s stopnjo 7,9 po Richterjevi lestvici je provinco Sečuan prizadel prejšnji ponedeljek. V njem pa je po zadnjih uradnih podatkih umrlo 32.477 ljudi, več kot 220.000 pa je bilo ranjenih.

Uničujoč potres je zahteval 32.477 človeških življenj, uničil pa je tudi številne ceste in mostove. © Reuters

 

Nekateri so čudežno preživeli
Čeprav je od potresa minilo že sedem dni, reševalci še zmeraj prekopavajo ruševine in iščejo morebitne preživele. K sreči ne brez uspeha, saj so samo v ponedeljek rešili dve ženski, ki sta kot po čudežu preživeli teden dni ujetništva pod ruševinami dveh poslopij. Kitajska vlada pa medtem svojo pozornost čedalje bolj usmerja na oskrbo tistih, ki so preživeli potres in so ranjeni.

Najprej potres, potem jez in plaz
Samo v ponedeljek so v okrožju province Seičuan organizirali umik okoli 30.000 ljudi, ki so živeli v dolinskem območju pod jezom Kuzhu, ki mu zaradi globokih razpok grozi sesutje. Razmere se slabšajo zaradi intenzivnih padavin. V ponedeljek se je po navedbah kitajske tiskovne agencije Xinhua sprožil zemeljski plaz, ki je zahteval življenja 200 ljudi. Kje je prišlo do plaza, niso sporočili.

Kitajska vlada je sporočila, da so njeni državljani za popotresno pomoč po zadnjih podatkih darovali 860 milijonov dolarjev. Na pomoč je do sedaj priskočilo tudi 60 humanitarnih organizacij iz 13 držav. V nedeljo sta v mestu Chengdu  pristali dve ameriški vojaški letali, ki sta na krovu imeli velike zaloge hrane, vode in druge pomoči. Na prizadeto območje se v režiji kitajske vlade intenzivno pošilja humanitarno pomoč, predvsem vodo, odposlali so tudi precej zdravnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.