Svet
3 ogledov

Zaporniki v Guantanamu se lahko pritožijo

Žurnal24 main
S petimi glasovi za in štirimi proti je vrhovno sodišče v ZDA odredilo možnost pritožbe zapornikov v Guantanamu.
 

Guantanamo

je taborišče na Kubi, v katerem so pristali tisti, ki naj bi bili kakorkoli povezani s terorizmom. Številni med njimi so bili zaprti več let brez obtožnice, ugotovljeno je bilo tudi, da so mnogi med njimi nedolžni.

Vojaško oporišče zadržuje osumljence brez upanja na sojenje na pošten način že od leta 2002. Tako si je Guantanamo pridobil sloves zloglasnega kraja, kjer se množično kršijo človekove pravice.

Zaporniki v Guantanamu, osumljeni terorističnih napadov in povezanosti s teroristično mrežo Al Kaida, so dobili pravico do pritožbe na sodišču, je odločilo ameriško vrhovno sodišče. Leta 2006 jim je bila odvzeta pravica, da bi iskali pravne oziroma sodne razloge za svoje pridržanje.

Sodnik Anthony Kennedy je priznal, da je kongresu, ki ga vodijo republikanci in je aretiranim odvzel pravico do iskanja pravnih razlogov za svoje pridržanje, spodletelo pri iskanju primerne alternative za te zapornike.

Ameriški predsednik George Bush je povedal, da spoštujejo odločitev vrhovnega sodišča, kar pa po njegovih besedah ne pomeni, da se morajo z njo strinjati.

Bush proti zaprtju Guantanama
Leta 2006 je Bush zavrnil zahteve nemške kanclerke Angele Merkl, naj zaprejo Guantanamo, saj naj bi bil njegov obstoj nujen za varnost Američanov.

Januarja 2008 pa je Amnesty International v Ljubljani pripravil protestni shod ob šesti obletnici premestitve ujetnikov v Guantanamo. Več o tem si preberite tukaj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.