Svet
75204 ogledov

Zato morajo imeti v tem kraju po zakonu ves čas odklenjena vrata

Ny-Ålesund Instagram
Želite zadihati s polnimi pljuči? Potem se morate odpraviti na to lokacijo.

Klimatske spremembe in raven onesnaževanja vse bolj vstopajo v psiho zahodne družbe. Mnogi iščejo okolja, ki ponujajo zdrave pogoje za življenje in spodaj opisana lokacija je gotovo ena od njih.

Dobrih 1200 kilometrov južno od severnega pola leži mestece Ny-Ålesund. Postavljeno je na polotoku Brøggerhalvøya na arktičnem otoku Svalbard.

Na eni strani mesteca je vzpetina Zeppelinfjellet, ki se dviga do 556 metrov nadmorske višine. Na drugi strani je slikovit fjord. Prebivalci naselja, ki na višku poletja šteje okrog 150 prebivalcev, pa so večinoma znanstveniki.

Gre za enega najbolj severnih stalno poseljenih krajev. Njegova posebnost je raziskovalna postaja Zeppelinfjellet, kjer proučujejo kakovost zraka. In Ny-Ålesund ima najbolj čisto ozračje na svetu.

Prav zato je bil na tem mestu postavljen observatorij, ki spremlja raven onesnaženja, saj se na tem kotičku Arktike zazna že vsaka najmanjša sprememba.

V zadnjih letih zračni tokovi iz Evrope in Severne Amerike vse bolj pogosto prinašajo onesnaženje tudi v ta oddaljeni delček Skandinavije. 

Raven metana v ozračju se na Ny-Ålesundu povečuje vse od leta 2005. Zaznali so tudi naraščajočo raven sulfatov, niklja, vanadija, bakra, cinka, kobalta in drugih kovin. Postaja je deset dni po jedrski katastrofi v japonski Fukušimi v ozračju zaznala delčke radioaktivnih snovi.

Obstaja še ena zanimivost. Ny-Ålesund je naravno okolje polarnih medvedov. Zato morajo biti vrata vseh hiš v naselju odklenjena, da se ljudje v primeru sprehoda katerega od teh orjakov med bivališči lahko zatečejo v notranjost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice