Svet
8 ogledov

Zmaga proevropske koalicije Tadića

Tadić je po zmagi povedal, da njegova vlada ne bo priznala Kosova. Žurnal24 main
Po prvih neuradnih izidih je na parlamentarnih volitvah v Srbiji zmagala proevropska struja Borisa Tadića z okoli 38 odstotki glasov. Slovensko predsedstvo je zmago toplo pozdravilo.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji je po prvih podatkih Centra za svobodne volitve in demokracijo Cesid zmagala proevropska koalicija predsednika Borisa Tadića z okoli 38 odstotki glasov. To naj bi pomenilo 103 sedeže v novem sklicu srbske skupščine, kar pa jim niti v koaliciji z liberalci Čedomirja Jovanovića ne zagotavlja večine.

Vodja volilnega štaba Demokratske stranke Marko Đurišić je medtem že razglasil zmago na volitvah, na ulicah Beograda pa se je začelo slavje.

Po podatkih Cesida je Srbska radikalna stranka pod vodstvom Tomislava Nikolića za več kot deset odstotnih točk zaostala za Tadićevo listo Za evropsko Srbijo. Osvojila naj bi namreč okoli 25 odstotkov glasov. Demokratska stranka Srbije predsednika vlade Vojislava Koštunice naj bi osvojila 11,6 odstotka glasov oziroma 30 sedežev, Socialistična stranka Srbije pa 8,2 odstotka glasov oziroma 21 sedežev. Liberalnodemokratska stranka naj bi dobila 5,2 odstotka glasov oziroma 13 sedežev v parlamentu. Stranke manjšin so po prvih podatkih osvojile sedem sedežev v novem sklicu skupščine.

Tadićevi privrženci so v veselju preplavili Beograd. © Reuters

 
Udeležba presegla 60 odstotkov
Gre za podatke s približno polovice volišč iz vzorca, ki ga uporablja Cesid. Analitiki menijo, da je do takšnega izida prišlo zaradi velikega porasta volivcev na voliščih v zadnji uri. Pred tem so napovedovali slabo volilno udeležbo, saj se je do 14. ure volitev udeležilo manj kot 30 odstotkov volilnih upravičencev, do 19. ure pa nekaj več kot 50 odstotkov. V zadnji uri pa naj bi volilna udeležba presegla 60 odstotkov, kar je 4,1 milijona ljudi, torej so odločili prav volivci v zadnjem hipu.

Tuji opazovalci poudarjajo, da so volitve minile brez večjih nepravilnosti, čeprav naj bi bilo nekaj pomanjkljivosti pri organizaciji. Opazovalci Sveta Evrope so izpostavili le težave z volilnimi kabinami, ki naj ne bi povsem ustrezno zagotavljale zasebnosti, ter precejšnjo pogostost primerov, ko je več volivcev glasovalo skupaj.

Slovensko predsedstvo pozdravlja Tadićevo zmago
Slovensko predsedstvo EU je jasno zmago proevropskih sil na predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji toplo pozdravilo. Ob tem je izrazilo upanje, da bo kmalu sestavljena nova vlada z jasno evropsko agendo. Če bo Srbija sodelovala s haaškim sodiščem, se ji obeta napredek na poti v EU, vključno s statusom kandidatke.

Tadić: Volitve so referendum o članstvu v EU

Pred končnim izidom je proevropsko usmerjeni Tadić volitve označil za referendum o članstvu v EU. "Verjamem, da sta ta cilja – evropska prihodnost in zaščita ozemeljske celovitosti države organsko in funkcionalno povezana, zato sem prepričan, da bodo državljani danes glasovali za oba in ne za prevlado enega nad drugim," je novinarjem, zbranim pred voliščem v beograjski četrti Stari grad, povedal predsednik. Če bi vztrajala zgolj pri obrambi Kosova, bi Srbija namreč po njegovih besedah izgubila tako Kosovo kot svojo evropsko prihodnost, če pa bi vztrajala samo pri evropski prihodnosti, pa bi prav tako izgubila oboje, je prepričan Tadić.

Radikalci (na fotografiji Tomislav Nikolić) so imeli po javnomnenjskih raziskavah rahlo prednost pred proevropskim Tadićem. © Reuters

 
Proevropske sile dobile podporo EU
Proevropske sile v Srbiji, ki so se po razglasitvi neodvisnosti Kosova in njeni podpori s strani mnogih članic EU in ZDA znašle v težavah, so v dneh pred volitvami dobile podporo Evropske unije. Srbija, čeprav še ni izpolnila ključnega pogoja izročitve haaškega obtoženca Ratka Mladića , je tako minuli teden podpisala stabilizacijsko-pridružitveni sporazum, ki pomeni ključni korak na poti k polnopravnemu članstvu EU, ki pa bo začel veljati z izročitvijo haaškega obtoženca Ratka Mladića oziroma s polnim sodelovanjem Beograda s haaškim sodiščem.

© grafika Žurnal24

 

6,7 milijona volilnih upravičencev je sicer izbiralo 250 poslancev med kandidati 22 strank in koalicij. V državi potekajo tudi lokalne volitve, ki jih je Beograd kljub nasprotovanju misije ZN na Kosovu (Unmik) pripravil tudi na Kosovu in s tem odprl možnost za morebitne incidente tako na dan volitev kot tudi pozneje. Voditelji kosovskih Srbov so sicer oddali glasove v Kosovski Mitrovici, ob tem pa poudarili suverenost, ki jo Srbija še vedno ima nad ozemljem Kosova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.