Vizita za živali > Festival
2714 ogledov

So prehranski dodatki za naše ljubljenčke res potrebni?

pes Profimedia
Ste bili kdaj v dilemi, kdaj svojemu štirinožnemu prijatelju postreči s prehranskim dodatkom? Je to le modna muha ali našemu kužku res pomaga?

Z dipl. ekol. naravovarstvenico Valerijo Pečko iz spletne trgovine Kosmatinčki smo se pogovarjali na temo pravilne in ustrezne prehrane kosmatinčkov in o napakah, ki jih lastniki pogosto počno.

Katera hrana je za naše štirinožne prijatelje najbolj primerna? 

Kuža in hrana | Avtor: Profimedias Profimedias
Najbolj primerna hrana za naše kosmatince je hrana iz kakovostnih in naravnih sestavin. Le takšna hrana bo poskrbela za najboljši razvoj psa, mu nudila življenjsko energijo v vseh obdobjih, poskrbela za urejeno prebavo, močan imunski sistem in sijočo dlako. Naturavetal hladno stiskana hrana za pse je takšna; sestavlja jo kakovostno meso in kakovostne sestavine, nežno hladno stiskanje pa omogoča, da živila niso izpostavljena visokim temperaturam, zato se ohranijo tudi temperaturno občutljivi vitamini in minerali. Hrana tako nima dodanih nobenih sintetičnih dodatkov, barvil, ojačevalcev okusa in umetnih arom. Izjemno primerna za naše kosmatince je tudi kakovostna surova hrana ali kuhani obroki.

Kateri hrani bi se lastniki morali izogibati ter zakaj?

Izogibati se je treba hrani, ki vsebuje nizek delež mesa in nekakovostno meso. Hrana, ki ima na deklaraciji napisano, da vsebuje meso in stranske živalske proizvode, vsekakor ni najboljša izbira, saj iz takšnega zapisa niti ne vemo, katero meso in koliko mesa vsebuje ter koliko je stranskih proizvodov. Prav tako se je treba izogniti hrani, ki vsebuje veliko pšenice in koruze. Smiselno se je izogibat tudi hrani, ki vsebuje ogromno sintetičnih dodatkov. Različni sintetični dodatki se skozi leta skladiščijo v telesu psa in so lahko vzrok za nastanek alergij in različnih bolezenskih stanj.

Kakšne učinke lahko uživanje neprimerne hrane pri kužkih povzroči?

Naprimerna prehrana lahko povzroči prebavne težave, kot sta driska ali bruhanje. Takšno stanje se seveda nadaljuje v porušen imunski sistem in upostošeno kožo ter dlako. Treba se je zavedati, da je črevesje center telesa, iz katerega izvira vse. Črevo je tudi direktno povezano z imunskim sistemom, in v kolikor pes nima urejene prebave, to tudi vpliva na nepravilno delovanje imunskega sistema. To lahko povzroči nastanek alergij in izčrpavanja drugih organskih sistemov, kar lahko vodi v razvoj različnih bolezni. Še vedno se premalo zavedamo, da je hrana tisto osnovno 'gorivo', ki poskrbi za normalno delovanje organizma. Če je hrana nekakovostna in upostošena, tudi organizem psa ne more delovati v svoji popolnosti.

Psi Strokovnjakinja Vizita za živali Hranjenje s surovimi ribami je za pse in mačke nevarno

Zakaj je sploh pomembna primerna prehrana za našega kužka?

Vsak lastnik si želi vitalnega iz zdravega psa s čim manj obiskov pri veterinaju. Naravna in kakovostna hrana za pse je ključ do uspeha – do vitalnega psa. Vsak, si za svojega psa želi le najboljše, mu omogočiti polno in razburljivo življenje in ga na najboljše možne načine vključiti v svoj vsakdan. Ljudje se radi ukvarjamo s svojim psom, gremo z njim na daljše sprehode, izlete, dopuste, se vključimo v kak pasji šport ... Nič od tega se ne bo zgodilo, če pes ne bo zdrav. Vsako živo bitje ima svoje potrebe. Kakovostna in vrsti primerna hrana je temelj (osnovna potreba), ki mora biti zagotovljena, da se lahko pes ustrezno razvija. Kakovostna in uravnotežena hrana bo poskrbela tudi za bolj kakovostno in daljše življenje psa. Seveda pa tukaj igra pomembno vlogo tudi genetika.

Katere so najpogostejše napake, ki jih lastniki psov delajo pri prehrani?

pes | Avtor: Profimedia Profimedia
Pomanjkanje časa, nerazumevanje deklaracije in prepogosto menjavanje hrane. Običajno zaradi pomankanja časa, ljudje ne raziščejo ali premalo raziščejo, katera hrana je zares kakovostna. Vedno je treba prebrati deklaracijo, ki je napisana na hrbtni strani, in ne samo pogledati prve strani in se odločiti za nakup samo zaradi simpatičnosti embalaže. Branje in razumevanje deklaracije je ključnega pomena. Kakovostna hrana bo imela vedno odprto deklaracijo, iz katere boste točno razbrali, katero meso hrana vsebuje in kakšen je procent tega mesa. Prav tako bo kakovostna hrane vsebovala sestavine, ki jih poznate in znate prebrati. Tretja napaka pa je prepogosto menjavanje hrane, ker ljudje izviramo iz sebe. Psi niso gurmani (tako kot ljudje), ampak so mrhovinarji, zato ne rabijo vsak dan jesti nekaj drugega. Vsaka hrana se v črevesju prebavlja drugače in s prepogostim menjavanjem hrane ali okusov lahko povzročimo zmedo v črevesju.

Kako pa je s prehranskimi dodatki? Katere prehranske dodatke bi psi morali jemati oziroma ali so zanje sploh potrebni?

Če psa hranimo z uravnoteženo in kakovostno pasjo hrano, prehranski dodatki niso potrebni, saj že iz hrane pes dobi vsa potrebna hranila. Prehranski dodatki so zaželeni samo v določenih obdobjih, obdobjih večjega izčrpavanja. Npr. v času menjavanja dlake je smiselno podpreti ta proces z dodatkom lososovega olja ali dodatkom vitaminov in mineralov. Pri starejših psih, ki imajo težave s sklepi je smiseln dodatek glukozamina za pse. Prehranski dodatki pa so zagotovo smiselni za vse pse, katerim lastniki sami pripravljajo obroke, da le-ti postanejo uravnoteženi. Prav tako je smiselna uporaba prehranskih dodatkov po okrevanju po bolezni in pri bolnih psih.

Staffordshirski terier Intervju Vizita za živali Zanemarjen faktor, ki je za zdravje psa zelo pomemben

Kako nam pes sporoča, da mu ponujena hrana ne leži oziroma mu povzroča težave?

Pes nam to sporoča s svojim obnašanjem. Pogoste prebavne težave, nejevolja, apatičnost in slabo razpoloženje so lahko znaki, s katerimi nam pes sporoča, da se ne počuti dobro, in da mu ponujena hrana ne ustreza. Prav tako lahko določena hrana psom povzroča alergije, ki se običajno kažejo s srbečico in praskanjem. To je tudi signal, da izbrana hrana morda ni ustrezna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice