Vizita za živali
3505 ogledov

Tako vaš pes manipulira z vami

pes, jack russell
Pes ima sposobnost manipuliranja s svojim gospodarjem, so pokazale zadnje raziskave.

Britanski in ameriški raziskovalci so ugotovili, da so psi skozi evolucijo okoli oči razvili take vrste mišice, ki jim omogočajo, da delajo izraze, ki so še posebej privlačni za ljudi. To jim omogoča majhna obrazna mišica, ki posnema otroški izraz in pri ljudeh sproži pozitiven odziv.
Ko se psi gibljejo, s tem izzovejo močno željo ljudi, da skrbijo za njih, dodajajo avtorji študije, ki jo povzemajo tudi na BBC.

Izjemni smrček Zdravje Epilepsija: Pes lahko prepozna tudi to bolezen

Nezavedna naklonjenost psom

Planinski pirenejski pes | Avtor: Anja Kosi (Annix Wolf Photography) Anja Kosi (Annix Wolf Photography)
Gibanje obrvi povzroča, da se zdijo oči psa večje, bolj podobne dojenčkovim. Ljudje uporabljajo različne mišice, da dobijo podoben izraz, ko so žalostni, kar lahko pojasni, zakaj pri ljudeh ta pogled prinaša skrbi.

Ljudje naj bi imeli nezavedno naklonjenost zaščititi pse, s tem pa jim damo evolucijsko prednost, da okrepijo pridobljeno spremembo tudi v naslednjih generacijah. Raziskovalci so prepričani, da so psi razvili mišico za dvig obrvi, potem ko so bili udomačeni.

Moč izraza na obrazu

Ugotovitve iz anatomije in primerjalne psihologije britanskih in ameriških raziskovalcev tudi kažejo, da so se spremembe obraza razvijale skozi več tisoč let, ko so psi živeli skupaj z ljudmi.

Študije so pokazale še, da pes pogosteje uporablja žalosten izraz le, ko ga človek gleda, kar naj bi dokazovalo, da je to namerno vedenje, ki cilja na človekov odziv. Izraz je psom pomagal, da se na ta način bolj povežejo z ljudmi.

psiček Vizita za živali Psi vedo, kadar ne vedo Pes, glava, zid Nevarno! Vizita za živali Ko zasledite to vedenje se nujno odpravite do veterinarja
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice