Zdravje > Aktualno
1719 ogledov

To je prispevalo k upadu dojenja med mladimi mamicami

Dojenje
V Evropi in z njo v Sloveniji se bo v ponedeljek začel svetovni teden dojenja, v katerem bodo opozarjali, kako pomembno je dojenje za otroka, prednosti pa ima tudi za doječo mater.

Letošnja vodilna misel je, da je dojenje dober temelj za življenje. V avli ljubljanske porodnišnice bodo postavili stojnico z gradivom na to temo.

Dojenje koristno tudi za mamo

Dojenje ima za zdravje in razvoj otroka neprecenljivo vrednost, poudarjajo na kliničnem oddelku za perinatologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Materino mleko po njihovih besedah vsebuje vse, kar otrok potrebuje za rast in razvoj v prvih šestih mesecih. Imunske in zaščitne snovi v materinem mleku varujejo otroka pred številnimi boleznimi, znižujejo možnost alergij, dojeni otroci pa imajo redkeje prekomerno telesno težo. Materino mleko ima spremenljiv vonj in okus glede na to, kaj mati uživa, tako da so dojeni otroci od vsega začetka navajeni na okus družinske hrane, navajajo na oddelku.

Dojenje po njihovem pojasnilu ne prinaša prednosti samo otroku, ampak tudi doječi materi. Manj je rakavih obolenj dojk in jajčnikov, podaljša se zaščita pred novo nosečnostjo, hitreje pa tudi izgubi kilograme, pridobljene med nosečnostjo. Po novejših raziskavah ima v kasnejšem obdobju življenja manj možnosti za nastanek bolezni, povezanih z metabolizmom, zlasti za sladkorno bolezen tipa 2.

Zato je dojenje v prvi uri po rojstvu pomembno

Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) in Svetovna zdravstvena organizacija v letošnjem letu posebej opozarjata na pomen dojenja v prvi uri po rojstvu. Po ocenah namreč kar 78 milijonov novorojenčkov ali trije od petih ni dojenih v prvi uri po rojstvu, kar pomeni tveganje za bolezni ali celo smrt. Hkrati odlašanje z dojenjem pomeni manjše možnosti za vzpostavitev dojenja v prihodnosti.

Zaradi napačnih informacij upad dojenja

Trženje nadomestkov materinega mleka lahko spodkoplje dojenje, še opozarjajo na oddelku za perinatologijo. V preteklosti je prispevalo k splošnemu upadu dojenja. Ženske se ne morejo informirano odločiti o hranjenju svojega otroka, če dobivajo pristranske in napačne informacije. Naloga zdravstvenih delavcev je spodbujanje, zaščita in promocija dojenja. "Smo glas otroka, ki si zasluži najboljše," še navajajo na oddelku.

Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju, s katerimi opozarja na pomen dojenja. V nekaterih državah poteka v prvem tednu avgusta, medtem ko ga v Evropi obeležujemo prvi teden v oktobru.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice