Zdravje > Aktualno
4398 ogledov

To so občine z najvišjo umrljivostjo po možganski in srčni kapi

Urgenca
Prebivalci vzhodnega dela Slovenije nasploh manj zdravi.

Srčno žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi v Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih, največ smrti in dolgotrajne prizadetosti med med temi boleznimi povzročata srčna kap in možganska kap.

Za migrenami trpi 10 do 20 odstotkov odraslih. 19 let raziskovanja Zdravje Tudi zaradi te bolezni večje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap

V okviru novejših podatkov o zdravstvenem stanju prebivalstva v slovenskih občinah, kjer so so pogledali  tudi kazalnike o obeh boleznih so kot kaže najbolj na udaru prebivalci severovzhodnega dela Slovenije, iz občin, ki ležijo ob mejah.

Splošna stopnja srčno žilnih bolezni znaša v povprečju med letoma 2014 in 2018 na ravni države 77,0 na sto tisoč prebivalcev.Kot kažejo podatki na karti to stopnjo krepko presegajo v skoraj vseh pomurskih občinah, kjer sicer prevladuje Cankova 195, 8, sledita ji sosednji občini Šalovci 154,0, in Gornji Petrovci 144,7.

Temeljni razlog, da so prebivalci vzhodne Slovenije slabšega zdravja od prebivalcev zahodne, so po mnenju stroke ekonomsko-socialne razmere. 

Na zemljevidi je sicer kot najbolj ogrožena (podrobnejše podatke o vaši občini lahko najdete tukaj) označena Solčava, ki leži  v skrajnem kotu Gornje Savinjske doline ob avstrijski meji - raziskovalci ob tem opominjajo, da je vzorec premajhen z zanesljivo oceno.

Neenaki tudi pri zdravju

Temeljni razlog, da so prebivalci vzhodne Slovenije slabšega zdravja od prebivalcev zahodne, so po mnenju stroke ekonomsko-socialne razmere. " Ne moremo se izogniti dejstvu, da te razlike niso genetsko ali biološko pogojene, prav tako ne starostno. Razlike so posledica ekonomskih razmer, dejavnikov okolja in možnosti dostopa do kvalitetne in primerne zdravstvene oskrbe" so zapisali na NIJZ. 

Najpogostejši vzrok umrljivosti

Bolezni srca in ožilja so skupina bolezni, ki vključuje različna obolenja, med katerimi so najpomembnejša in najpogostejša povišan krvni tlak, koronarna bolezen srca, angina pektoris, srčni infarkt, odpoved srca, možganska kap in druge bolezni srca in ožilja. NIJZ navaja, da so bolezni srca in ožilja najpogostejši vzrok umrljivosti v Sloveniji, gledano vse starosti in oba spola skupaj. Na srečo je v zadnjih 30 letih umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja pomembno upadla.

srčni napad, bolečina Video: Rešite si življenje! Zdravje Srčni infarkt: Kako preživeti, če si sam?

Nasploh v Sloveniji beležimo vse manjšo umrljivost, zmanjšuje se število samomorov in povečuje udeležba na preventivnih presejalnih programih, kažejo novi podatki o zdravju v slovenskih občinah, objavljeni na spletni strani NIJZ.

Trend zmanjševanja umrljivosti se nadaljuje predvsem na račun zmanjševanja umrljivosti zaradi srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj. Peto leto zapored se zmanjšuje tudi število samomorov. Še naprej pa ostaja visoko število prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji. To je nad vrednostmi izpred petih let.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.