Zdravje
18955 ogledov

Hospitaliziran dojenček, na intenzivni negi 21 let star pacient

covid-19 UKC UKC LJ
Število hospitaliziranih se čedalje hitreje veča. V zadnjem dnevu je bilo v bolnišnice sprejetih 130 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih Sledilnika je v slovenskih bolnišnicah trenutno hospitaliziranih 735 oseb, ki so zbolele za covidom-19. V zadnjem dnevu so sprejeli 130 novih bolnikov, v domačo oskrbo pa so jih odpustili 57. Število sprejetih bolnikov je skoraj za polovico višje kot isti dan prejšnji teden. 

Na oddelkih intenzivne terapije se zdravi 169 bolnikov, kar pomeni, da se že gibljemo v območju, ko bodo kapacitete slovenskih bolnišnic zapolnjene. Slovenski zdravstveni sistem naj bi namreč vzdržal  med 160 in 190 intenzivnih postelj. 

V zadnjem dnevu je bilo na oddelke intenzivne terapije sprejetih 21 bolnikov s covidom-19, deset jih je oddelek zapustilo. 

Najmlajši bolnik na oddelkih intenzivne terapije je star 21 let, medtem ko je na navadnih oddelkih najmlajši bolnik mlajši od enega leta. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so za STA potrdili, da na pediatrični kliniki zdravijo mesec dni starega dojenčka s covidom-19, ki pa na srečo ne potrebuje intenzivnega zdravljenja.

podatki covid-19 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Zadnjih štirinajst dni so večje tudi številke umrlih za posledicami covida-19. Samo v novembru je umrlo že 48 ljudi, od tega po podatkih vlade devet v zadnjem dnevu. 

covid-19 UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ

Napovedi za prihodnje tedne so zaskrbljujoče. Zadnja prognoza Instituta Jožef Stefan predvideva, da bodo maksimalne kapacitete enot intenzivne terapije dosežene predvidoma naslednji teden. Po njihovih ocenah v četrtem valu potrebuje intenzivno terapijo 24,8 odstotka hospitaliziranih obolelih, kar je občutno več kot v drugem in tretjem valu. V drugem valu je bilo takih 13,4 odstotka, v tretjem pa 18,9 odstotka. "Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna," opozarja Matjaž Leskovar z IJS. 

 | Avtor: IJS IJS

Leon Cizelj z IJS napoveduje, da bo število okužb začelo upadati šele decembra, ko pa lahko še vedno pričakujemo naraščanje števila bolnikov v slovenskih bolnišnicah. Koordinator za bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta opozarja, da slovensko zdravstvo ni daleč od točke, ko ne bo več zmoglo. Ne izključuje niti možnosti ponovitve scenarija iz Bergama

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • badadubada 14:31 04.november 2021.

    Kmalu pride dan, ko boste anticepilci panično trobili po vseh socialnih omrežjih kako za vas (ali vašega bližnjega) ni več proste postelje in ventilatorčka, kljub temu da redno plačujete zdravstveno zavarovanje... Ne skrbite, naravna selekcija bo hitro poskrbela.

  • bobubob 13:36 04.november 2021.

    Si upate svojcem pokazati tole: https://osf.io/9egh4/

  • eminenca 13:26 04.november 2021.

    zadnjič sem bil v bolnici na nekem pregledu, celo dvakrat, drugič me je celo her carotta pregledal in dal diagnoszo, ... ampak začunda ni nihče omenil tega covida ... a to pomeni da jaz nisem bolan? ne razumem več ...