Zdravje
12229 ogledov

Novi podatki: Skok okužb in velik porast sprejetih na intenzivno!

Covid-19 Profimedia
Okužb za dobrih 50 odstotkov več kot prejšnji teden.

Ob 3.788 opravljenih PCR testih je bilo potrjenih 764 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 20,2 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 23.303 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje okužb se je zvišalo in znaša 437, zvišala se je tudi 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki je trenutno 273,1.

V primerjavi s preteklim torkom, ko je bilo potrjenih 509 okužb, to pomeni dobrih 50 odstotkov več.

V bolnišnicah se zdravi 159 bolnikov, od tega jih je 37 na oddelkih za intenzivno nego. Število hospitaliziranih bolnikov se je dvignilo za slabih devet odstotkov, velik pa je porast na oddelkih za intenzivno nego, kjer se je število bolnikov povečalo za skoraj 20 odstotkov.

Temno rdeči bomo že sredi septembra

Na evropskem zemljevidu ECDC je Slovenija trenutno obarvana rdeče, kar pomeni, da je 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev višja od 200. Temno rdeči, kar pomeni, da bo 14-dnevna incidenca okužb presegla 500, bomo po napovedih IJS že sredi septembra.

 | Avtor: IJS IJS

"Epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni, ki se bo v septembru predvidoma močno skrajšal," v najnovejši prognozi širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji ugotavlja Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. "Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov."

Strokovna skupina pripravila semafor ukrepov

Policijska ura v Ljubljani Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Slabi obeti, resnično nas lahko skrbi!
Strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, je v ponedeljek razpravljala o novem semaforju ukrepov, ki bo zaradi 40-odstotne precepljenosti manj upošteval okužbe in bolj hospitalizacije. Podrobnosti semaforja niso znane, predstavili ga bodo predvidoma v drugi polovici tedna, ko ga bo prej obravnavala vlada.  Janez Poklukar covid-19 Slovenija Poklukar o novem semaforju ukrepov in poživitvenih odmerkih Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi ukrepi: Namesto semaforja šest faz? Vlada Mateja Logar Milan Krek Rast epidemije Slovenija Predlog novega semaforja: Tako bodo zaostrovali, ko bo epidemija rasla!

Strokovna skupina se zavzema za čimdaljše odprtje družbe ob hkratnem ostrem upoštevanju ukrepa PCT, ki se bo, ko bo epidemija rasla, zaostroval. To pomeni, da se bo za skupine ljudi, za katero je predvideno tedensko testiranje, čas veljavnosti testa skrajšal. Načrtujejo tudi omejitve števila ljudi v trgovinah in storitvenih dejavnostih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:28 01.september 2021.

    Pa da vidimo kaj se bo v prihodnjih dneh obesilo na šolarje in dijake.

  • ivan79 14:45 01.september 2021.

    Vsem necepljenim je treba zaračunati zdravljenje. Pa da vidimo...

  • Avatar Leon
    Leon 14:20 01.september 2021.

    Opravljenih je bilo tudi 23.303 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. Zakaj le ? https://www.dnevnik.si/1042972025/slovenija/ukc-ljubljana-ze-mesece-uporablja-neveljavne-teste

Sorodne novice