Zdravje
5609 ogledov

Odpadne vode: V teh slovenskih mestih so našli največ drog!

Testiranje za prepovedane droge
Slovenska mesta so pri rabi drog večinoma pod mednarodnim povprečjem.

Mednarodna raziskava o uporabi prepovedanih drog za leto 2020, opravljena z analizo odpadnih vod, kaže, da je med šestimi slovenskimi mesti najvišja uporaba kokaina, ekstazija in metamfetamina v Ljubljani, amfetamina pa v Velenju. Večina obremenitev biomarkerjev v slovenskih mestih je bila sicer pod povprečjem mednarodne raziskave.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) je v sodelovanju z mrežo Score danes objavil rezultate mednarodne raziskave o uporabi prepovedanih drog za leto 2020, v katero je bila četrtič vključena tudi Slovenija. Pri nas raziskavo koordinira Institut Jožef Stefan (IJS), iz katerega so tudi posredovali podatke o rezultatih.

Sodelovalo 99 mest iz 27 držav

V raziskavi je lani sodelovalo 99 mest iz 27 držav s skupno 50 milijonov prebivalcev. Vključenih je bilo šest slovenskih mest oz. območij, in sicer Ljubljana, Maribor, Koper, Novo Mesto, Velenje in Domžale-Kamnik.

Marihuana marš V Ljubljani Zdravje Prodaja se kot marihuana, a je smrtno nevarna

Med slovenskimi mesti beleži najvišje masne obremenitve benzoilekgonina, ki je biomarker kokaina, MDMA, ki je biomarker ekstazija, in metamfetamina Ljubljana, Velenje pa prednjači pri rabi amfetamina. Vse povprečne masne obremenitve biomarkerjev v slovenskih mestih so bile sicer pod Score povprečjem, z izjemo MDMA v Ljubljani. Biomarker kokaina BE je bil tik pod povprečjem za Ljubljano in Koper.

Najbolj razširjena kokain in THC

V primerjavi z evropskimi in svetovnimi prestolnicami se slovenska mesta po vsebnosti benzoilekgonina uvrščajo v zgornjo polovico razpona vseh sodelujočih mest, glede na preostale biomarkerje pa v spodnjo polovico. Izjemi sta amfetamin v Velenju in MDMA v Ljubljani, ki sta v zgornji polovici razpona, navajajo na IJS. Med preučevanimi drogami sta najbolj razširjena kokain in THC, slednji pričakovano prednjači po številu odmerkov.

kokain (kao) | Avtor: Profimedia Profimedia

Za zanesljivo napoved časovnih trendov je sicer potrebno vsaj petletno spremljanje, ki v Sloveniji še ni doseženo. Kljub temu pa na IJS že zaznavajo nekatere specifične časovne trende uporabe posameznih drog za vsako sodelujoče slovensko mesto.

Leta 2020 nižja uporaba drog v primerjavi z 2019

Tako so raziskovalci zaznali nižjo uporabo prepovedanih drog v Ljubljani v letu 2020 v primerjavi z letom 2019, z izjemo MDMA, katerega uporaba je, upoštevajoč vse meritve, višja. V opazovanem štiriletnem obdobju kaže uporaba kokaina in THC isti trend, splošno gledano pa nakazuje trend padanja. Manjša je tudi uporaba amfetamina, medtem ko je uporaba metamfetamina do leta 2019 naraščala, v letu 2020 pa je padla. Ljubljana je v raziskavi sodelovala četrto leto zapored.

Tretje leto so v raziskavo vključene Domžale s Kamnikom ter Maribor. V štajerski prestolnici so lani zabeležili nižjo uporabo prepovedanih stimulativnih drog v primerjavi z letom 2019 in nekoliko povečano uporabo THC. V triletnem obdobju meritev so opazili najvišje vrednosti ostankov kokaina, amfetamina in MDMA v letu 2019, a na osnovi zgolj treh zaporednih letnih meritev trenda uporabe drog še ne morejo napovedati, so navedli na IJS.

Zaseg droge na jadrnici Video Svet Hud udarec za Balkanski kartel, aretirali tri Hrvate in zasegli tono kokaina

Nižjo uporabo kokaina in amfetamina, primerljivo uporabo MDMA ter povečano uporabo metamfetamina in THC so lani zaznali na območju Domžale-Kamnik. V triletnem opazovanem obdobju opazimo trend upadanja uporabe amfetamina in naraščanje uporabe THC.

Analiza tedenskih vzorcev

Koper, Novo mesto in Velenje so v raziskavi lani sodelovali šele drugič. V Kopru je uporaba vseh prepovedanih drog na letni ravni upadla, izjema je metamfetamin, katerega raba je stagnirala. Manj prepovedanih stimulativnih drog so zaznali v Novem mestu, primerljivo uporabo prepovedanih drog pa v Velenju.

zaseg droga orožje Slovenija Ujeli Slovenca, ki sta tihotapila velikansko pošiljko droge

Meritve sicer vključujejo analizo tedenskih vzorcev še neprečiščenih odpadnih vod na prisotnost biomarkerjev štirih stimulativnih drog: kokaina (benzoilekgonin), ekstazija (3,4-metilendioksimetamfetamin, MDMA), amfetamina in metamfetamina. Dodatno pa se določa tudi prisotnost biomarkerja tetrahidrokanabinola oz. THC (11-nor-9-karboksi-THC, THC-COOH).

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • JZekspert 01:44 19.maj 2021.

  Te fake organizacije vam nočejo nič dobrega...EMCDDA, ipd. so nastavljenci, nimajo nobenega cilja ali odgovornosti, le poročila štepajo. Bom povedal nekaj drugega, bolj znanstveno natančno: droge so žal povsod, največ je daleč najbolj zasvojljive - nikotina; trdi drogi sta še ...prikaži več heroin in kokain ter seveda alkohol za alkoholike (SOA-5%). Sploh se ne da povedati, ali Drogart-i in podobni reklamirajo droge, ali ''zmanjšujejo škodo'' - taki dobijo daleč največ denarja od NVO. Bi jih pogrešali? Jaz ne!

 • Boštjan Bratina 20:10 18.maj 2021.

  Zakaj pa v Kranju niso testirali? A se mu ne reče Kransterdam, pa ne zaradi tulipanov?

 • Avatar Leon
  Leon 13:27 18.maj 2021.

  Pri nas raziskavo koordinira Institut Jožef Stefan (IJS), iz katerega so tudi posredovali podatke o rezultatih. Oni bodo že vedeli kako in kaj .