Zdravje
5194 ogledov

Po prebolelem covidu ti bolniki potrebujejo takojšnjo obravnavo

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Ambulantno spremljanje bolnikov, ki so prebolevali pljučnico ob covidu-19, lahko traja še več mesecev. V UKC Maribor dnevno pregledajo približno pet takih bolnikov.

Zdravstvena stroka v Sloveniji je že večkrat opozorila na dolgotrajne posledice covida-19 in na zaplete, ki se pojavljajo pri tistih, ki so bolezen preboleli. "Ko govorimo o posledicah po preboleli kornavirusni bolezni 2019 odgovori niso tako preprosti in so domena več specialistov (nevrolog, fiziater, infektolog, psihiater …)," pravijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

"Na Oddelku za pljučne bolezni imamo predvsem izkušnje z bolniki, ki so prebolevali pljučnico ob covidu-19, ki se do odpusta iz bolnišnice še ni povsem pozdravila oz. še ni prišlo do normalizacije pljučnega stanja. Takšne bolnike spremljamo ambulantno in pričakujemo, da se bo stanje še izboljševalo tekom več mesecev," pojasnjujejo v UKC Maribor. "V naši ambulanti dodatno dnevno pregledamo približno 5 bolnikov po pljučnici ob covidu-19. Po podatkih iz literature je razvidno, da lahko po covidu-19 ostanejo na pljučih tudi trajne posledice, kot so pljučna fibroza, pljučna hipertenzija."

Velikokrat potrebujejo takojšnjo obravnavo

Kako se bo v prihodnje gibalo število takšnih bolnikov, je težko reči, pravijo v UKC Maribor. "Se pa bolniki po prebolelem covidu-19 vračajo po pomoč v urgentne ambulante zaradi novonastalega težkega dihanja, ki je lahko posledica akutnih stanj, kot je pljučna embolija, okužba dihal idr. Le-ti velikokrat potrebujejo takojšno obravnavo v bolnišnici."

Covid-19 Epidemija pri nas Zdravje Hude posledice pri številnih bolnikih, ki so preboleli covid-19

Težave se pojavljajo tudi pri otrocih

V Mariboru so na kliniki za pediatrijo v zadnjih dveh mesecih obravnavali pet otrok z imunskim zapletom po preboleli okužbi s covidom-19. "Pri vseh je šlo za t.i. multisistemski vnetni sindrom (ang. MIS-C) oz. prekomerno aktivacijo vnetja po okužbi z virusom covid-19. Otroci so bili stari med 7 in 13 let, vsi so imeli visoko vročino in težave s prebavili (bolečine v trebuhu, driska, bruhanje), ena deklica pa je bila tudi zdravljena v naši Enoti za intenzivno nego in terapijo otrok zaradi hkratne prizadetosti srca in šokovnega stanja. Vsi otroci so že odpuščeni in trenutno brez težav," pojasnjujejo.

Otroke, pri katerih se je pojavil MIS-C, so obravnavali tudi na ljubljanski pediatrični kliniki. "MIS-C je trenutno v Sloveniji najpogostejša imunsko posredovana (neinfektivna) vnetna bolezen pri otrocih. Hospitalizacija traja približno 14 dni," je pred dnevi pojasnil vodja službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo s Pediatrične klinike v Ljubljani Tadej Avčin

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 10:48 27.januar 2021.

    sam eni pravijo, da virus ne obstaja. da si to vse zmisljujete, ker ste podkupljeni. da je virus zdravo preboleti.